Hydrops foetalis

Hydrops foetalis is een aandoening die voorkomt bij ongeboren baby’s. De ziekte wordt veroorzaakt door een verschil in bloedgroepen tussen de moeder en haar kind. Kenmerken van de ziekte zijn ernstige ophoping van vloeistof in het lichaam van de baby en ernstige bloedarmoede (anemie).

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaak

Hydrops foetalis wordt grotendeels veroorzaakt door een ernstige vorm van Rhesus antagonisme, een ziekte die ontstaat bij een verschil tussen de bloedtypen van de baby en de moeder.

Verschijnselen

Hydrops foetalis wordt gekenmerkt door ernstige bloedarmoede, een vergrote lever, opzwelling van het hele lichaam als gevolg van sterke ophoping van vloeistoffen, hartproblemen, waardoor het hart van de baby het bloed niet goed kan rondpompen, en ademhalingsproblemen.

Diagnose

De diagnose hydrops foetalis als gevolg van hemolytische ziekte kan al tijdens de zwangerschap worden gesteld. Er zijn tests waarmee kan worden aangetoond dat de typen bloed van moeder en kind niet bij elkaar passen en tests waarmee kan worden aangetoond of er in het bloed van de moeder antistoffen voorkomen.

Behandeling

Hydrops foetalis kan worden teruggedraaid door het toedienen van bloed met een passende bloedgroep van een donor via een bloedvat of de navelstreng.

Preventie

De aandoening kan bijna altijd helemaal worden voorkomen, als al vroeg tijdens de zwangerschap het type bloed van de moeder bekend is. Wanneer blijkt dat een moeder Rh-negatief is, krijgt zij in de 28e week van de zwangerschap en binnen 72 uur na de geboorte een injectie met anti-D-immuunglobuline.

Meer informatie


Informatie van Sanquin
www.rhesusprik.nl/rhesusziekte

Informatie van het RIVM
www.rivm.nl/Bloedgroepantistoffen_en_zwangerschap

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.