Huidaandoeningen en sporten

Huidaandoeningen en sporten

Er zijn allerlei huidaandoeningen die samen kunnen gaan met een beschadigde huid, jeuk en pijn, zoals eczeem, psoriasis en vitiligo. Sommige huidaandoeningen zijn chronisch. Mensen met een huidaandoening schamen zich hier vaak voor. Ook kunnen ze er verlegen van worden. Dat beïnvloedt de activiteiten die ze ondernemen, met name sportieve activiteiten waarbij kleding delen van de huid bloot laat en waarbij gezamenlijk douchen gewoon is. Uitleggen aan medesporters en trainers dat je een huidaandoening hebt, kan schaamtegevoelens verminderen. Net als het dragen van bedekkende kleding.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Aandachtspunten bij huidaandoeningen en sport

Er zijn enkele andere aandachtspunten bij huidaandoeningen en sport. Huidaandoeningen worden over het algemeen niet erger door sporten. Wel kan transpiratie de jeuk verergeren. 

Kleding
Een gevoelige, kwetsbare huid kan beschadigen door knellende of schurende kleding. Dat kan verminderen met geschikte kleding. Denk hierbij aan lange pijpen en mouwen en stof die vocht opneemt en doorlaat. Ook tijdig douchen helpt soms. 

Medicatie
Een aantal medicijnen voor huidaandoeningen heeft bijwerkingen die gevolgen kunnen hebben voor het sporten. Die medicijnen kunnen coördinatie en concentratie beïnvloeden of de huid gevoeliger maken voor zonlicht.

Psoriasis
Mensen met psoriasis kunnen naast huidaandoeningen ook last hebben van ontstekingen in de gewrichten. Dat maakt sporten lastiger. Verder kunnen mensen met psoriasis minder goed zweten. Als zij bij inspanning meer zweet produceren, zullen ze extra zweten op plaatsen van de huid die niet door psoriasis zijn aangetast. 

Bij psoriasis is het ook van belang om huidverwondingen tijdens het sporten te voorkomen. Dit heeft te maken met het Köbner-fenomeen. Dat houdt in dat er psoriasis ontstaat op een stuk huid waar voorheen geen psoriasis zat. Maar na beschadiging en genezing van de huid ontstaat er toch psoriasis. Beschermende kleding kan dit voorkomen. 

Advies voor sporten met een huidaandoening

Besmettingsgevaar
In principe kunnen mensen met een huidaandoening veel sporten uitoefenen. De meeste huidaandoeningen zijn niet besmettelijk. Ze vormen dus geen risico voor medesporters. Bij tijdelijke huidinfecties zoals wonden en bij aandoeningen zoals koortslippen en steenpuisten bestaat er wel wat besmettingsgevaar. Met name bij sporten met huidcontact, zoals judo en worstelen, kan dit problemen geven. Deze sporten worden in zo’n geval afgeraden.

Contactsporten
Contactsporten kunnen door schuren en wrijving voor problemen zorgen bij een kwetsbare huid. Dit geldt ook voor sporten waarbij de kleding over de huid schuurt, zoals rugby en ijshockey. En voor bergsport, waarbij een rugzak voor schuring kan zorgen. 

Watersporten
Regelmatig zwemmen in chloorwater kan bij eczeem en een droge huid de klachten verergeren. Soms helpt het om de huid van tevoren goed in te smeren met vette zalf. Bij watersporten is zout water beter dan zoet water. Zout water heeft een positieve werking op onder andere eczeem en psoriasis. Bij zwemmen in natuurwater, zoals rivieren en vennen, bestaat het gevaar van infectie. 

Zonlicht
Voor mensen met huidaandoeningen die overgevoeligheid voor zonlicht veroorzaken, is het goed om binnen te sporten of ‘s avonds buiten te sporten. Mensen met eczeem of psoriasis hebben juist voordeel van zonlicht en dus bij sporten in de buitenlucht. 

Zorg na het sporten
Verschillende huidaandoeningen vragen intensieve zorg na het sporten. Denk bijvoorbeeld aan invetten, matig zeep gebruiken en direct douchen na het sporten.

Meer informatie

Website van koepelvereniging Huidpatiënten Nederland 
www.huidpatienten-nederland.nl

Beroepsvereniging van de Nederlandse dermatologen (NVDV) 
www.huidarts.info

Informatie over huidaandoeningen bij kinderen
www.huidhuis.nl

Website van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten 
www.huidtherapie.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.