Hoornvliesbeschadiging

Hoornvliesbeschadiging (cornea erosie)

Een hoornvliesbeschadiging (cornea erosie) is een beschadiging van het oppervlak van het hoornvlies.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaak

Een beschadiging van het hoornvlies kan worden veroorzaakt door een verwonding met een scherp voorwerp. Denk daarbij aan een vingernagel, de scherpe rand van papier, takken of bladeren. Ook kan het veroorzaakt worden door het dragen van contactlenzen of veelvuldig wrijven in de ogen. Na het verwijderen van bijvoorbeeld een metaalsplinter ontstaat er ook een beschadiging van het hoornvlies.

Symptomen

Een beschadiging van het hoornvlies kan een scherpe pijn veroorzaken. Dat komt omdat er veel zenuwuiteinden zitten in het bovenste laagje van het hoornvlies. Het oog kan hierdoor gaan tranen, er rood uitzien en gevoelig zijn voor licht (fotofobie). Soms kan het voelen alsof er zand in het oog zit.

Diagnose

De arts doet een oranje kleurstof (fluoresceïne) in het oog. Vervolgens onderzoekt hij het oog in het schemerlicht met een blauwe lamp. Eventuele beschadigingen lichten dan groen op.

Behandeling

De hoornvliesbeschadiging wordt behandeld met een antibioticumzalf tot de beschadiging verdwenen is. Meestal vindt er na enkele dagen een controle bij de arts plaats. Mensen met diabetes mellitus of een verminderde weerstand en mensen die veel in de ogen wrijven, krijgen een oogverband met antibioticumzalf. Dit is om het oog rust te geven en om te voorkomen dat het ooglid over het hoornvlies wrijft. Een hoornvliesbeschadiging geneest meestal binnen één tot drie dagen. Dit is mede afhankelijk van de grootte van de beschadiging. 

De beschadiging kan soms spontaan weer terugkomen. Dit wordt een recidiverende cornea erosie genoemd. Als de cornea erosie steeds terugkeert, kunnen kunsttranen en een ooggel gegeven worden om het oppervlak vochtig te houden. Zo wordt de kans op een nieuwe beschadiging verminderd. Voor het slapengaan wordt de gel in het oog aangebracht. Het is dan aan te raden om de ogen ´s ochtends of ´s nachts zeer voorzichtig te openen. Soms wordt een bandage contactlens gegeven. Dit is een zeer dunne, zachte contactlens zonder sterkte, die het hoornvlies afschermt tegen de wrijvende werking van de oogleden.

Prognose

Meestal geneest de erosie goed en is er geen blijvende schade. Alleen in zeer ernstige gevallen kan er littekenweefsel in het hoornvlies ontstaan. Wanneer het litteken centraal zit (voor de pupil), kan deze het gezichtsvermogen verminderen.

Meer informatie

Informatie van het Nederlands Huisartsengenootschap 
www.thuisarts.nl

Informatie van het Oogcentrum Deventer
www.oogartsen.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.