Hockey

Hockey

Hockey is een balsport waarbij gebruik wordt gemaakt van een stick om de bal te bewegen. De stick heeft een bolle kant en een platte kant. De buitenkant van de bal is meestal glad, maar kleine putjes of een naad zijn toegestaan. Er bestaan verschillende vormen van hockey, elk met een eigen doelgroep. Deze tekst gaat over de verschillende vormen van hockey en de gezondheidsvoordelen van en blessures bij deze sport.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Gezondheidsvoordelen

Over het algemeen geldt voor alle vormen van hockey dat conditie, balvaardigheid, snelheid, plezier, competitie en teamverband centraal staan. Voor elke doelgroep is een vorm van hockey geschikt. Hieronder kunt u lezen welke vormen van hockey er zijn en voor welke doelgroep deze geschikt is. 

Veldhockey 
De meeste bekende vorm van hockey is veldhockey. Hierbij is het de bedoeling om zoveel mogelijk doelpunten te maken in het doel van de tegenstander. Behendigheid, snelheid en balvaardigheid worden hier zeker aangesproken. 

Beach hockey
Bij beach hockey zorgt de lastige ondergrond voor een extra spelelement. Lenigheid, teamwork en individuele vaardigheden worden op de proef gesteld. 

Trimhockey
Trim hockey is voor mensen die geen tot weinig ervaring hebben met hockey maar die toch op een ontspannende manier willen hockeyen. Het is voor mensen vanaf dertig jaar die gezinsleden hebben die hockeyen. Zo raken ze betrokken bij het spel van hun gezinsleden. 

Fithockey
Om Fithockey te spelen is geen hockeyervaring nodig. Het is een veilige buitensport voor ouderen vanaf vijftig jaar. Doel is om in beweging te blijven. 

Funkey 
Speciaal voor basisschoolkinderen van vier tot acht jaar is het lesprogramma Funkey ontwikkeld. Hierbij is hockey een onderdeel. FUN in goed leren bewegen staat centraal, ofwel is de KEY. Er wordt loopscholing, balvaardigheid en een vorm van hockey geleerd. 

G-hockey
G-hockey is voor hockeyers met een verstandelijke beperking. LG-hockey voor hockeyers met een lichamelijke beperking (niet rolstoelafhankelijk). Een aantal regels zijn toegevoegd en/of aangepast zodat het voor iedereen veilig, uitnodigend en plezierig is. 

Rolstoelhockey

Voor het rolstoelhockey bestaan er twee verschillende vormen:

  • Rolstoelhockey in elektrische rolstoelen; E-hockey. E-hockey is geschikt voor mensen die in het dagelijkse leven afhankelijk zijn van een elektrische rolstoel of fysiek niet in staat zijn om aan H-Hockey te doen.
  • Rolstoelhockey in handbewogen rolstoelen; H-hockey. Aan deze vorm van hockey kan iedereen deelnemen, zowel mensen met als zonder handicap. Een ideale manier om samen te sporten.

Gevaren

Uit cijfers van TNO (2009/2010) is gebleken dat tien procent van de hockeyers een of meer keer geblesseerd raakt. Het betreft vaak blessures van de enkel en de knie. Maar ook de hamstring (achterkant bovenbeen), heup/lies, hand/vingers, rug, gezicht/hoofd en schouder kunnen geblesseerd raken. Het gaat meestal om een spierverrekking, maar verzwikking/verstuiking, spierscheur, bandletsel en kneuzing/bloeduitstorting komen ook regelmatig voor. 

Mogelijke oorzaken voor het ontstaan van de blessures zijn verstappen/verdraaien, plotseling wenden of keren, vermoeidheid en sprinten. De meeste letsels ontstaan tijdens een (oefen)wedstrijd. Vooral tijdens het spel in de cirkel. De cirkelletsels worden veroorzaakt door ongecontroleerde techniek, drukte in de cirkel, vrije slag richting cirkel (te hoog) en de strafcorner. 

Ook kunnen blessures ontstaan door een bal of stick die op het lichaam komt. 

Voorkomen van blessures

Goede technieken leren en deze goed gebruiken tijdens het spel, is belangrijk. Een goede algemene warming up met daarnaast een sport specifieke warming up is noodzakelijk. Daarnaast is het gebruik van een bitje (bescherming van het gebit) en scheenbeschermers van belang. 

Optioneel kan er een brace of tapen (bijvoorbeeld van de enkel of knie) toegepast worden. Omdat bijna een vijfde van de blessures om een verstuiking/verzwikking gaat, is het gebruik van braces aan te raden. Dat geldt ook voor stabiliserende oefeningen om herhaling te voorkomen. 

Meer informatie

Meer informatie 
Koninklijke Nederlandse Hockeybond 
www.knhb.nl/

De nieuwssite van Koninklijke Nederlandse Hockeybond 
www.hockey.nl/ 

Sportzorg 
www.sportzorg.nl/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.