Heupartrose

Heupartrose

Bij heupartrose wordt het gewrichtskraakbeen van de heup aangetast. Het aangetaste gewrichtskraakbeen kan zo beschadigd raken dat het gewicht niet meer soepel kan bewegen. Dit geeft vaak pijn. Artrose is de meest voorkomende aandoening van het bewegingsapparaat. Meer dan 650.000 Nederlanders hebben last van artrose. Artrose komt het meest voor bij 65-plussers, maar kan ook bij jongere mensen voorkomen.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaak

Bij het ontstaan van heupartrose spelen enkele risicofactoren een rol. Interne risicofactoren:

  • Leeftijd; hoe ouder, hoe groter het risico.
  • Geslacht; vrouwen hebben een grotere kans op heupartrose.
  • Erfelijke aanleg.
  • Artrose in meerdere gewrichten.
  • Trauma in het verleden, bijvoorbeeld een gebroken heup of bovenbeen.
  • Gewrichtsaandoeningen, zoals congenitale heupdysplasie of de ziekte van Perthes.

Externe risicofactoren:

  • Een zwaar beroep; veel tillen, hurken en knielen.
  • Sport; met name topsport zoals ballet en voetbal.

Symptomen

Heupartrose wordt gekenmerkt door een pijnlijk en stijf heupgewricht. De pijn is voelbaar in de lies, aan de binnenkant van het bovenbeen, in de billen of in de knieën. Vaak zijn de pijn en stijfheid ’s ochtends het meest aanwezig. Door een tijdje te bewegen kan de pijn verminderen. Na langdurige inspanning kan de pijn weer toenemen. 

In een later stadium kan de pijn ook de nachtrust verstoren. De pijn en stijfheid kunnen zo ernstig zijn dat mensen soms problemen hebben met eenvoudige dagelijkse dingen. Denk daarbij aan zichzelf aankleden, sokken aantrekken, veters strikken en teennagels knippen. Zelfs staan en lopen kunnen moeilijk worden. Soms heeft iemand een krakend gevoel of hoort hij een krakend geluid bij het bewegen (crepitaties genaamd).

Diagnose

De diagnose heupartrose wordt gesteld op basis van de klachten van de patiënt en een lichamelijk onderzoek. De diagnose kan worden bevestigd met behulp van röntgenfoto’s van het aangetaste gewricht. Via bloedonderzoek kunnen andere ziektes met vergelijkbare verschijnselen worden uitgesloten, zoals reumatoïde artritis en jicht. Heel soms is voor aanvullende diagnostiek een artroscopie van de heup nodig.

Behandeling

Artrose is niet te genezen. De behandeling van artrose van de heup richt zich op het verminderen van de pijn en op het voorkomen van beperkingen in het dagelijks leven. In beweging blijven is daarbij heel belangrijk. Door regelmatige lichaamsbeweging, fysiotherapie of oefentherapie en door activiteiten zoals zwemmen en fietsen kunnen de gewrichten en spieren worden versterkt. Maar voorkom wel overbelasting bij het bewegen. 

Mensen met (ernstig) overgewicht wordt aangeraden af te vallen. Met hulpmiddelen , zoals een wandelstok, kan de belasting van het gewricht worden verminderd. Door aanpassingen kan iets worden gedaan ter ondersteuning van de dagelijkse activiteiten. Zoals door speciale zachte zolen in de schoenen en door hulpmiddelen om de sokken aan te trekken. 

Medicijnen 
De pijn kan worden bestreden met pijnstillers, zoals paracetamol en ontstekingsremmende middelen (NSAID’s). Glucosamine heeft mogelijk ook een pijnstillend effect, maar dat is nog niet voldoende onderzocht. Daarom wordt het nog niet door de zorgverzekeraars vergoed. Glucosamine kan gedurende 3 maanden gebruikt worden. Als de pijn niet afneemt, kan het weer gestopt worden. Injecties worden in het heupgewricht vrijwel nooit gegeven. 

Operaties
Als andere behandelingen niet aanslaan en mensen erg beperkt worden door artrose, kan een operatie uitkomst bieden. Meestal wordt het heupgewricht dan vervangen door een kunstgewricht. Dit wordt Totale Heup Prothese ofwel THP genoemd. Bij jongere mensen met heupartrose of bij bestaande afwijkingen aan het gewricht kan een corrigerende operatie plaatsvinden. Hierbij wordt een deel van het bot weggehaald (osteotomie). Het gewricht wordt dan gespaard.

Meer informatie

Informatie van het Reumafonds 
www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/

Website van de Landelijke Artrose Vereniging 
www.poly-artrose.nl/

Informatie van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging over heupprotheses 
www.mijnheupprothese.nl/

Richtlijn artrose heup-knie (2010), Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie 
www.kngfrichtlijnen.nl/index.php?NODE=2004&richtlijn=26&versie=59

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.