Het mesenterium

Het mesenterium

Het mesenterium, ook darmscheil genoemd, is een dunne, waaiervormige plooi van het buikvlies (peritoneum) waarmee de nuchtere darm en de kronkeldarm aan de achterkant van de buikholte vastzitten. Dankzij het mesenterium zijn de kronkels van de dunne darm in de buikholte zó bevestigd dat ze nog vrij kunnen bewegen. Het mesenterium begint bij de achterwand van de buikholte. Vervolgens waaiert het uit, om zes meter nuchtere darm en kronkeldarm te omvatten. Dwars door de plooien van het mesenterium loopt een netwerk van bloedvaten dat de dunne darm van bloed voorziet. Naast het eigenlijke mesenterium zijn er nog twee buikvliesplooien die qua structuur en functie lijken op het mesenterium. Dat zijn het mesocolon transversum en het mesocolon sigmoideum, waarmee respectievelijk het colon transversum en het colon sigmoideum aan de achterkant van de buikholte zijn vastgemaakt.

Volg een webinar over het vinden van de beste zorg

Hoe krijgt u de beste zorg die ook nog eens past bij úw situatie? In de gratis webinars van CZ krijgt u handig advies en praktische tips van professionals.

Bekijk hier de webinars

Meer informatie

Gray, H. (2003), ‘2j: The Pancreas', in: Anatomy of the Human Body [Online], Available: www.bartleby.com/107/251.html. Engelstalige site met informatie over de structuur en ontwikkeling van de buik en het buikvlies.