HELLPsyndroom

HELLP-syndroom

Het HELLP-syndroom is een ernstige vorm van pre-eclampsie. Pre-eclampsie is een ernstige vorm van zwangerschapshypertensie, waarbij de hoge bloeddruk gepaard gaat met de uitscheiding van eiwitten in de urine. Bij het HELLP-syndroom is er daarnaast ook sprake van afbraak van rode bloedcellen, verhoogde hoeveelheid leverenzymen en een verlaagde hoeveelheid bloedplaatjes in het bloed. De Engelse benamingen voor deze afwijkingen vormen samen de naam van de aandoening: Hemolyse, Elevated Liverenzymes, Low Platelets. Het HELLP-syndroom komt bij minder dan één procent van alle zwangerschappen voor en bij 4 tot 12% als er sprake is van pre-eclampsie.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

De oorzaak van pre-eclampsie en het ontstaan van het HELLP-syndroom is niet precies duidelijk.

Factoren die mogelijk een rol spelen, zijn:

 • onvoldoende aanpassing van je bloedvaten, bloedsomloop en je afweersysteem aan de zwangerschap
 • onvoldoende werking van de placenta (moederkoek)
 • pre-eclampsie in je familie (moeder, zussen)
 • (erfelijke) afwijkingen in je bloedstolling
 • stofwisselingsstoornissen (bv diabetes, te hoog cholesterol)
 • bloedingen (zelden)

Het HELLP-syndroom komt vaker voor bij vrouwen die al eerder zwanger zijn geweest, dan bij vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn (bij pre-eclampsie is dit precies andersom).

Verschijnselen

Het HELLP-syndroom kan gepaard gaan met de volgende verschijnselen:

 • verschijnselen van pre-eclampsie (soms treedt het HELLP-syndroom op bij een normale bloeddruk)
 • grieperig of algeheel ziek gevoel
 • hevige pijn rechtsboven in je buik
 • uitstralende pijn naar je zij of schouders
 • gevoel van een strakke band om je bovenbuik en/of je hoofd
 • hoofdpijn
 • concentratieproblemen

Meestal ontstaan pre-eclampsie en/of het HELLP-syndroom in het derde trimester van de zwangerschap (de laatste drie maanden). Bij 30% van de vrouwen met het HELLP-syndroom zijn de klachten pas na de bevalling ontstaan.

Diagnose

Bij elke zwangerschapscontrole wordt je bloeddruk gemeten. Als deze te hoog is en blijft, wordt je urine onderzocht op de aanwezigheid van eiwitten. Als deze aanwezig zijn (>300 milligram per 24 uur), wordt de diagnose pre-eclampsie gesteld. Om te onderzoeken hoe ernstig de aandoening is, wordt bloed bij je afgenomen. Als daar bepaalde afwijkingen in gevonden worden, is er sprake van het HELLP-syndroom. Als deze afwijkingen er niet zijn, word je opgenomen in het ziekenhuis. Daar worden jij en je baby elke dag regelmatig onderzocht, onder andere ook op tekenen van het HELLP-syndroom.
Soms ontstaat het HELLP-syndroom zonder dat er eerst pre-eclampsie ontstaat. Als je verschijnselen hebt die passen bij het HELLP-syndroom, moet je daarom altijd contact opnemen met degene die je zwangerschap begeleidt voor nadere diagnostiek. Vooral plotselinge aanhoudende pijn in je rechterbovenbuik is een aanwijzing voor het HELLP-syndroom.

Behandeling

Er zijn twee behandelingen mogelijk: je baby geboren laten worden of de zwangerschap door laten gaan. De keuze is afhankelijk van veel factoren en wordt genomen door de belangen van jou en je baby tegen elkaar af te wegen.

De baby geboren laten worden
Omdat de oorzaak van het HELLP-syndroom je zwangerschap is, is het afbreken van je zwangerschap de enige behandeling die je kan genezen. Als je 34 weken of langer zwanger bent, is dit meestal de beste behandeling. Als je lichaam het aankan, wordt je bevalling ingeleid . Als je er slechter aan toe bent, wordt je baby gehaald met een keizersnede .

De zwangerschap laten doorgaan
Als je nog geen 34 weken zwanger bent, kan het beter zijn om de zwangerschap te laten voortduren, omdat dat de kansen van je baby vergroot. Dat kan alleen als jouw conditie goed genoeg is om af te wachten. Je krijgt dan een behandeling die gericht is op het verminderen van de verschijnselen van de aandoening.

Deze behandeling kan bestaan uit:

 • Middelen om je bloeddruk te verlagen Bloeddrukverlagers kunnen per tablet of per infuus toegediend worden. De keuze is afhankelijk van je conditie. Bijwerkingen van bloeddrukverlagers zijn misselijkheid, braken, hoofdpijn, slaperigheid, duizeligheid en hartkloppingen.
 • Middelen bij een dreigende vroeggeboorte Als de kans groot is dat je baby te vroeg geboren wordt, krijg je via een prikje corticosteroïden toegediend. Deze middelen stimuleren de longrijping van je baby, waardoor zijn kansen na de geboorte groter zijn.
 • Middelen om eclampsie te voorkomen Om de complicatie eclampsie te voorkomen, kun je behandeld worden met geneesmiddelen die insulten voorkomen.

Prognose

Het HELLP-syndroom kent verschillende risico’s.

Voor jezelf
Het HELLP-syndroom tast je organen en bloed aan. Je lever en nieren werken minder goed, de hoeveelheid rode bloedcellen neemt af en je bloed stolt minder goed. Als je tijdig goed wordt behandeld, kun je goed genezen. In een enkel geval verloopt de aandoening fataal. Door goede bewaking en behandeling genezen de meeste vrouwen uiteindelijk goed. Het kan wel weken tot maanden duren voordat je je echt weer de oude voelt. Ook de psychische verwerking heeft tijd nodig. Je kunt je daarbij laten ondersteunen door bijvoorbeeld je huisarts, een psycholoog of een patiëntenvereniging.

Voor je baby
Je baby heeft een kans van 1 op 3 dat hij het niet overleeft. De belangrijkste oorzaken van het overlijden zijn het onvoldoende werken van de placenta, loslaten van de placenta en vroeggeboorte.

Meer informatie


http://www.stghellpsyndroom.nl
Informatie van de Stichting HELLP-syndroom

http://www.nvog.nl
Informatie van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.