Hartkloppingen en kortademigheid tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van hartkloppingen (palpitaties) en kortademigheid (dyspnoe).

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Oorzaak

Tijdens je zwangerschap stroomt er meer bloed (ongeveer een liter extra) door je lichaam. Je hart moet daardoor harder werken. Als je rustig ligt, kun je soms je hart voelen kloppen.
Het ademcentrum in je hersenen staat tijdens je zwangerschap wat anders afgesteld dan normaal. Je hersenen kunnen hierdoor het sein ‘zuurstoftekort’ afgeven terwijl daar nog geen sprake van is. Je wordt daardoor sneller kortademig dan anders.

Hartkloppingen en kortademigheid kunnen ook ontstaan als je op je rug ligt (bijvoorbeeld tijdens een echografie of in bed). Je zwangere baarmoeder drukt dan onder invloed van de zwaartekracht een belangrijke ader (de vena cava inferior) dicht, waardoor je bloeddruk plotseling daalt. De medische benaming voor dit verschijnsel is het vena-cava-syndroom of het supine-hypotensive-syndrome.

Kortademigheid aan het einde van de zwangerschap wordt mede veroorzaakt doordat je longen niet meer helemaal kunnen ontplooien. Dit komt doordat je baarmoeder aan de onderkant tegen de longen drukt.

Verschijnselen

Bij een hartklopping voel je je hart kloppen. Het kan ook lijken alsof je hart een slag overslaat of juist een keer extra slaat. Bij kortademigheid adem je vaker dan normaal en heb je het gevoel dat je lucht te kort komt. Aan het eind van je zwangerschap kan een relatief kleine inspanning (een trap oplopen) al leiden tot kortademigheid.

Zelfzorg

Hartkloppingen en kortademigheid kunnen je een angstig gevoel geven. Probeer rustig te blijven. Ga even zitten of liggen en leid je aandacht af door bijvoorbeeld wat te lezen.

Als je last krijgt van tintelende vingers of een licht gevoel in je hoofd, ben je waarschijnlijk aan het hyperventileren. Je ademt dan te veel in en te weinig uit. Het evenwicht tussen de hoeveelheid gassen in je bloed raakt hierdoor uit balans. Maak een kommetje van je handen en zet deze voor je mond tijdens het ademhalen. Je kunt ook in- en uitademen in een plastic zakje. Door in het kommetje of het zakje te ademen, adem je lucht die je hebt uitgeademd weer in. De hoeveelheid gassen in je bloed wordt hierdoor weer normaal, waardoor de klachten verdwijnen.

Als je last hebt bij het op je rug liggen, draai dan op je linkerzij. Met een kussentje onder je buik en één tussen je knieën, lig je het meest comfortabel. Je kunt hier ook een voedingskussen voor gebruiken.

Naar de verloskundige of arts

Hartkloppingen en kortademigheid kunnen ook een teken zijn van bloedarmoede tijdens de zwangerschap of schildklierproblemen . Als je meer symptomen hebt die hier bij passen, neem dan contact op met degene die je zwangerschap begeleidt. Als je last hebt van pijn op de borst tijdens de hartkloppingen, neem dan direct contact op met je huisarts.
Als je andere klachten hebt waar je je zorgen overmaakt, bespreek deze dan ook.

Meer informatie

http://www.erfocentrum.nl/pdf
Informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.