Hartklepoperatie

Hartklepoperatie

Het hart bevat verschillende hartkleppen . Deze gaan bij elke hartslag open en weer dicht. Daardoor stroomt het bloed in de goede richting door de vier ruimten in het hart. Als de kleppen aangetast zijn, kunnen ze niet goed meer openen of sluiten.

Er zijn verschillende hartklepaandoeningen . Een vernauwing van de aortaklep (aortastenose) of een lekkende mitralisklep zijn de meest voorkomende klepaandoeningen. Soms is een operatie nodig. Bij een hartklepoperatie wordt een hartklep hersteld. Als dat niet mogelijk is, wordt deze vervangen.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Verschillende hartklepoperaties

Er zijn meerdere mogelijkheden om een hartklep te opereren:

 • Reparatie van een klep: hierbij maakt de thoraxchirurg bijvoorbeeld vergroeide klepbladen los of hecht hij de peesdraden van de klep. Vooral afwijkingen aan de mitralisklep komen in aanmerking voor reparatie. Deze operatie heeft de voorkeur, omdat dit een kleinere ingreep is met minder risico’s. Soms kan deze operatie ook via een kleine snee onder de borstspier worden uitgevoerd.
 • Oprekken van een vernauwing door een ballonkatheter. Via een bloedvat in de lies wordt een slang ingebracht met een ballonnetje aan het uiteinde. Deze wordt naar de aangedane klep geleid en dan opgeblazen. Deze behandeling is vooral geschikt bij een aortastenose.
 • Vervanging van de aangedane hartklep: o door een biologische klep. Deze komt van dieren (varkens of runderen) of van een (menselijke) donor. o door een mechanische (kunst)klep.

Dit is standaard een openhartoperatie. In sommige hartcentra worden aortakleppen vervangen via een slagader in de lies of onder het sleutelbeen. Artsen spreken over TAVI (transkatheter aortic valve implantation). Dit wordt alleen gedaan bij mensen met een ernstige vernauwing, die te zwak zijn om een openhartoperatie aan te kunnen.

De vervanging van een hartklep

Typen vervangende hartkleppen

Er zijn twee soorten vervangende hartkleppen: biologische en mechanische kleppen. De keuze wordt bepaald door de behandelaars.

Biologische klep
Biologische kleppen worden gemaakt van de harten van varkens of runderen of zijn afkomstig van (menselijke) donoren.

Een voordeel is dat de kleppen gemakkelijk zijn te plaatsen tijdens de operatie. Daarnaast hoeven patiënten geen antistollingsmiddelen te slikken, op de eerste drie maanden na de operatie na. Verder hoor je deze kleppen niet ‘tikken’.

Nadeel van deze kleppen is dat ze slijten en daarom op den duur moeten worden vervangen. Dat is gewoonlijk na tien tot vijftien jaar.

Mechanische klep
Mechanische kleppen zijn gemaakt van kunststof of metaal. Voordeel hiervan is dat de kleppen levenslang meegaan omdat ze niet slijten. Een nadeel is dat mensen levenslang antistollingsmiddelen moeten gebruiken, met alle risico’s van dien. Daarnaast hoor je sommige kleppen tikken.

De operatie

De operatie vindt onder volledige narcose plaats. Een beademingsslang wordt ingebracht in de luchtpijp.

Om bij het hart te komen maakt de thoraxchirurg een snee midden in de borstkas en splijt hij het borstbeen in de lengterichting. Het hartzakje wordt geopend. Tijdens de hartoperatie neemt een hart-longmachine de pompfunctie van het hart en de ademhalingsfunctie van de longen over. Het hart wordt stilgelegd met chemische stoffen.

De thoraxchirurg opent het hart en zoekt de beschadigde klep op. De nieuwe klepprothese wordt ingehecht. Soms moeten meerdere kleppen geopereerd worden. Als de vervanging klaar is, wordt het hart weer gesloten en op gang gebracht. De operatie duurt zo’n drie tot vijf uur.

Na de operatie

Na de operatie verblijft de patiënt meestal 24 uur op de intensive care. De meeste patiënten kunnen al een dag of twee na de operatie op een stoel naast het bed zitten. Gewoonlijk mogen ze na ongeveer negen dagen naar huis.

Om lichamelijk en geestelijk te herstellen worden veel mensen verwezen naar een hartrevalidatieprogramma .

Complicaties

Een hartklepvervanging is een betrekkelijk veilige operatie. Toch houdt een grote operatie als deze altijd een bepaald risico in. Hoe groot dit risico is, hangt onder meer af van de leeftijd en de gezondheidstoestand van de patiënt. Bij een spoedoperatie zijn de risico’s groter. Mogelijke complicaties:

 • Nabloeding.
 • Een wondinfectie.
 • Hartritmestoornissen.
 • Een beroerte.
 • Een hartinfarct.
 • Een trombosebeen.
 • Andere infecties, zoals een longontsteking of een blaasontsteking.

Risico’s op de wat langere termijn:

 • Infectie van de klepprothese (endocarditis).
 • Het niet goed werken van de kunstklep.

Voorzorg

Iedereen met een hartklepprothese heeft een groter risico op een ontsteking (endocarditis). Dat geldt bij zowel biologische als mechanische hartkleppen. Voorafgaand aan een chirurgische of tandheelkundige ingreep is het van belang om uit voorzorg antibiotica te slikken. Dit wordt endocarditisprofylaxe genoemd.

Mensen met een mechanische klep mogen nooit zomaar stoppen met het innemen van antistollingsmiddelen. Het is belangrijk om altijd aan een arts of tandarts mee te delen dat u antistolling gebruikt. Bij de trombosedienst kan een antistollingspas aangevraagd worden. Mensen met antistolling zouden deze altijd bij zich moeten dragen.

Meer informatie

Informatie van de Hartstichting
www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/behandeling/behandeling_hart/hartklepoperatie/

Richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie
www.nvtnet.nl/index.asp?page_id=13

Website van de Hart&Vaatgroep, van en voor mensen met een hart- of vaatziekte
www.hartenvaatgroep.nl/

Website van Hartpatiënten Nederland
www.hartpatienten.nl/

Website van de Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen
www.aangeborenhartafwijking.nl/client/15/?websiteid=15&contentid=4487

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.