Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Haartransplantatie

Een haartransplantatie is een operatieve ingreep die wordt gedaan om haaruitval of kaalheid te behandelen. Omdat het haar als een belangrijk onderdeel van iemands uiterlijk wordt beschouwd, kan haaruitval, dunner wordend haar of een terugtrekkende haargrens een ernstig probleem zijn.

Bij een haartransplantatie wordt blijvend haar, met inbegrip van de wortels, met een operatie naar een gebied verplaatst waar de huid geheel of gedeeltelijk kaal is. Het haar wordt meestal geïmplanteerd op kale plekken aan de voorkant en bovenkant van het hoofd. De achterkant en zijkanten van het hoofd zijn meestal flink behaard. Haartransplantaties worden ook gedaan voor de behandeling van haaruitval op andere delen van het lichaam, zoals de wenkbrauwen, wimpers en snor.

Indicaties

Haartransplantatie is een cosmetische ingreep die bij mannen en soms bij vrouwen wordt gedaan wanneer sprake is van ernstige kaalheid. Haartransplantaties worden ook gedaan bij kaalheid als gevolg van ziektes van de hoofdhuid, brandwonden of verwondingen.

Bij de man zijn haaruitval en kaalheid meestal overgeërfd. Als de haargrens terugtrekt, zodat meer van het voorhoofd zichtbaar wordt, heet dat kaalheid volgens mannelijk patroon. Dit is de meest voorkomende vorm. Soms wordt bij mannen het gebied op de kroon of bovenkant van de schedel geleidelijk dunner.

Bij de vrouw komt haaruitval meestal door veranderingen in de hormoonafgifte. Bij hen wordt het haar op het hele hoofd dunner.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Procedure van een haartransplantatie

Een haartransplantatie duurt 4 tot 8 uur. De duur hangt af van de uitgebreidheid van de transplantatie. De ingreep wordt als poliklinische ingreep onder plaatselijke verdoving gedaan.

Meestal vinden haartransplantaties in verschillende sessies plaats met steeds 3 tot 6 maanden ertussen. Tijdens één sessie worden meestal tot 600 transplantaten (de nieuwe stukjes haar) aangebracht. Bij de ingreep worden kleine stukjes haren inclusief de haarwortels van de achterzijde en de zijkanten van het hoofd weggehaald. Deze gebieden worden donorgebieden genoemd. Dit haar wordt verplaatst naar het kale deel of naar het deel waar het haar dunner wordt.

Het is een lange en complexe procedure, die eigenlijk uit twee procedures bestaat, namelijk het verkrijgen van donorhaar en het voorbereiden van de gebieden waar het haar moet worden geïmplanteerd.

Het haar en de bijbehorende wortels worden uit het donorgebied weggehaald. Dit gebied wordt vervolgens door het overgebleven haar bedekt. Daarna wordt het verkregen haar verdeeld tot afzonderlijke transplantaten van verschillende omvang.

De kleinste transplantaten bevatten één tot twaalf haren. Ze worden meestal folliculaire eenheden, mini-grafts of micro-grafts genoemd. De keuze van het aantal en type transplantaat wordt gemaakt op basis van haartype, haarkwaliteit en haarkleur van het donorgebied en van het gebied waarnaar wordt getransplanteerd. Het getransplanteerde haar zal blijven groeien zoals het ook op de oorspronkelijke plaats groeide.

Door de nieuwste ontwikkelingen is het tegenwoordig ook mogelijk om direct de kleinste transplantaten van het haar te verkrijgen. Hierbij hoeven geen grote stukken haar weggehaald te worden, maar alleen hele kleine haargebiedjes. Deze nieuwste techniek heet Follicular Unit Extraction (FUE). Bij deze methode kunnen tot 1400 folliculaire eenheden worden verkregen van het haar. De totale operatie duurt ongeveer 8 uur.

Prognose

Een haartransplantatie is een effectieve en permanente oplossing voor kaalheid. Vaak verbetert het uiterlijk en zelfvertrouwen van de patiënt. Een ervaren arts en de nieuwste technieken zorgen ervoor dat de haren in de juiste richting groeien en dat het resultaat mooi is. Het haar kan worden gewassen, gekruld en gestyled, als de patiënt dat wil. Zodra de transplantatie klaar is, is er geen speciale verzorging nodig.

Voordat tot een operatie wordt besloten, krijgt de patiënt informatie over de ingreep en het te verwachten resultaat. Ook wordt verteld dat er een mogelijkheid bestaat dat de behandeling mislukt. Het resultaat hangt voor een groot deel af van het bestaande haar, omdat dit het haar is dat wordt getransplanteerd. Daarom kunnen patiënten met zeer weinig overblijvend haar deze behandeling niet ondergaan.

De procedure veroorzaakt meestal niet veel ongemak. Meestal vallen de getransplanteerde haren onmiddellijk na de ingreep uit. Na ongeveer 3 maanden begint dan nieuw haar te groeien.

De donorplaatsen genezen geleidelijk. Mogelijk is er een beetje littekenvorming, maar dit wordt bedekt door het haar eromheen. Een haartransplantatie heeft dus geen onmiddellijke effecten, de resultaten worden pas in de loop van de tijd zichtbaar.

Complicaties

Na de operatie kan de patiënt doorgaan met normale bezigheden. Wel moeten zware inspanningen gedurende de eerste dagen na de ingreep worden vermeden.

Omdat een haartransplantatie een operatieve ingreep is, bestaat de mogelijkheid dat er complicaties ontstaan, zoals:

  • Bloedingen.
  • Infecties.
  • Gevoelloosheid.
  • Hevige pijn.
  • Ernstige zwelling.
  • Littekenvorming op de donor- of implantatieplaats.
  • Nauwelijks of geen groei van de transplantaten.
  • Een onnatuurlijk uiterlijk van het getransplanteerde haar.
Soms wordt het transplantaat afgestoten.

Meer informatie

Informatie van de US National Library of Medicine over haartransplantatie (Engelstalig)
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2956961/

Informatie van Transhair over haartransplantatie
www.transhair.nl/nl/haartransplantatie

Informatie van Huidinfo.nl over haartransplantatie
www.huidinfo.nl/haartransplantatie.html

Informatie van Huidziekten.nl over haartransplantatie
www.huidziekten.nl/folders/nederlands/alopecia-androgenetica-kaalheid-bij-mannen.htm

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.