Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Gordelroos (herpes zoster) van het oog

Herpes zoster wordt ook gordelroos genoemd. Het is een infectie met het varicella zoster virus. Gordelroos kan ook het oog infecteren.

Chat met een verpleegkundige

Twijfels of u naar de dokter moet? Of hebt u een korte vraag over uw gezondheid? Chat direct met een verpleegkundige via onze app.

  • Gezondheidsadvies via chat
  • Start een chat en stel meteen uw vraag
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • 7 dagen per week bereikbaar (ook 's avonds)
  • Bekijk een overzicht van al uw gesprekken

 

App de verpleegkundige

Oorzaak

Na de waterpokken blijft het virus in een rusttoestand in de zenuwen van het lichaam aanwezig. Als dit virus later opnieuw actief wordt in de zenuw die naar het oog loopt (oogzenuw), ontstaat gordelroos van het oog. Het virus kan worden gereactiveerd wanneer het afweerstelsel achteruitgaat. Achteruitgang van het afweerstelsel ontstaat bij ouderen of na een ziekte. Een verminderde afweer komt soms ook voor in de volgende gevallen mensen met diabetes, zij die met steroïden of voor kanker worden behandeld met geneesmiddelen en/of radiotherapie of die een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

Verschijnselen

Gordelroos van het oog wordt gekenmerkt door het ontstaan van een rode uitslag die zich ontwikkelt tot groepen met vloeistof gevulde blaren (blaasjes) in het gebied rond het oog. De uitslag wordt voorafgegaan door pijn, jeuk of gevoelloosheid in het betrokken gebied. De blaren kunnen op de punt van de neus, op de wangen of op het voorhoofd ontstaan en doorlopen op de huid van de oogleden.

Bij gordelroos van het oog zijn het vlies dat het oog bedekt en het hoornvlies ontstoken. Hierdoor kunnen later littekens op het hoornvlies ontstaan. Ook een ontsteking van de binnenste lagen van het oog (iris en vaatvlies) komen bij gordelroos van het oog voor. Het netvlies en de oogzenuw kunnen eveneens geïnfecteerd raken met roodheid van het oog, ernstige zwelling van de oogbol, waardoor iemand wazig ziet.

Diagnose

De diagnose gordelroos van het oog wordt gesteld op basis van de klachten en een lichamelijk onderzoek. De diagnose wordt bevestigd door het virus uit de vloeistof in de blaasjes te isoleren en te kweken. Soms wordt serologisch onderzoek uitgevoerd om de diagnose te bevestigen. Het is belangrijk deze vorm van gordelroos tijdig te behandelen om te voorkomen dat het gezichtsvermogen wordt aangetast.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het gebruik van pijnstillers en antivirale geneesmiddelen. Soms zijn oogdruppels met antibiotica nodig om bacteriële infecties te voorkomen.

Meer informatie

Informatie over gordelroos
www.oogartsen.nl
www.huidziekten.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.