Goedaardige gezwellen van het bindweefsel

Goedaardige gezwellen van het bindweefsel

Goedaardige tumoren van het bindweefsel en van andere weke delen zijn tumoren die ontstaan in de weefsels, die andere structuren of organen in het lichaam ondersteunen of verbinden. Dit zijn onder andere de spieren, pezen, gewrichten, kraakbeen, bloedvaten, lymfevaten en de zenuwen.

De meeste van deze goedaardige tumoren groeien langzaam en vormen pijnloze weefselmassa’s. Deze kunnen voorkomen als afzonderlijke tumor of soms als meerdere tumoren tegelijk.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Soorten goedaardige tumoren

Afhankelijk van het type weefsel waarin de tumor voorkomt, worden verschillende goedaardige tumoren benoemd: neurofibroom, fibroom, lipoom, hemangioom en lymfangioom.

Een neurofibroom is een goedaardige tumor van een zenuw. Een neurofibroom komt voor in de vorm van één tumor. Maar er kunnen ook meerdere neurofibromen voorkomen, zoals bij een aandoening die neurofibromatose wordt genoemd.

Een fibroom is een goedaardige tumor die zich ontwikkelt in het bindweefsel van de pezen en bindweefselbanden (ligamenten). Fibromen zijn kleine wratjes op steeltjes. Bijna iedereen heeft er wel een paar.

Een lipoom is een goedaardige tumor in het vetweefsel. Hoewel lipomen in vrijwel alle delen van het lichaam kunnen voorkomen, komen ze in het gezicht, het hoofd en de nek vrijwel nooit voor.

Een hemangioom is een goedaardige tumor die ontstaat uit bloedvaten. Deze tumoren zijn meestal al vanaf de geboorte aanwezig. Een hemangioom is een onregelmatige, donkerrode of paarse opgezette plek op de huid of op andere plaatsen. Het bobbeltje kan meestal worden ingeduwd. Als een hemangioom in een arm of been heel groot wordt, kan de arm of het been opzetten. Hemangiomen in een gewricht geven vaak terugkerende pijn of een opgezwollen gewricht.

Een lymfangioom is een goedaardige tumor die voortkomt uit de lymfevaten. Dat zijn de vaten die de lymfevloeistof door het lichaam transporteren. Deze tumoren komen het meest voor bij kinderen. Ze kunnen in elk deel van het lichaam ontstaan, maar bevinden zich vooral in het gezicht, de mond en de hals.

Symptomen

Goedaardige tumoren in de huid voelen meestal aan als knobbels die geen pijn doen. Maar sommige van deze tumoren kunnen zo groeien dat ze druk gaan uitoefenen op nabij gelegen zenuwen. Daardoor kan het gevoel (de sensibiliteit) veranderen en kunnen bewegingsstoornissen optreden.

Diagnose

De diagnose wordt gebaseerd op de klachten van de patiënt en op een lichamelijk onderzoek . Om de diagnose te bevestigen wordt soms een biopsie gedaan. Bij diep gelegen tumoren kan met een MRI-scan onderzocht worden hoe ver een tumor zich heeft uitgebreid en wat de samenhang is met het omliggende weefsel.

Behandeling

Goedaardige tumoren zoals lipomen en lymfangiomen hoeven niet te worden verwijderd, tenzij ze klachten geven. Vaak worden ze weggehaald om esthetische redenen (schoonheidsaspect).

Vooruitzichten

In enkele gevallen van neurofibroom kan een kwaadaardige tumor ontstaan. De overige vormen van goedaardige tumoren ontwikkelen zich niet tot kwaadaardige tumoren.

Meer informatie

Informatie over lipoom
www.huidconsult.nl/portal/index.php/Huidziekten-A-Z/Huidziekten-L-t/m-O/Lipoom.html#.Ut6N5NJgWgQ

Informatie over fibroom
www.huidconsult.nl/portal/index.php/Huidziekten-A-Z/Huidziekten-D-t/m-G/Fibroom-skin-tag.html

Informatie over neurofibroom
www.huidconsult.nl/portal/index.php/Huidziekten-A-Z/Huidziekten-L-t/m-O/Neurofibroom.html#.Ut6Oz9JgWgQ

Informatie over neurofibromatose
www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/huid/neurofibromatose.php

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.