Goedaardige gezwellen in de urinebuis

Goedaardige gezwellen in de urinebuis

Goedaardige gezwellen (neoplasma’s) van de urinebuis (urethra) zijn abnormale zwellingen die niet behoren tot de groep van de kankers. Voorbeelden van goedaardige gezwellen in de urinebuis zijn poliepen, papillomen en hemangiomen.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Poliepen zijn meervoudige zwellingen die doorgaans bloedingen veroorzaken en bij mannen gewoonlijk ontstaan in het deel van de urinebuis dat zich dicht bij de prostaat bevindt. Een papilloom is een enkelvoudige langwerpige zwelling in de urinebuis, dat uit de uitwendige urinebuisopening naar buiten kan uitstulpen. Een hemangioom van de urinebuis is een met bloed gevulde zwelling bij de uitwendige urinebuisopening.

Verschijnselen

Een goedaardig neoplasma van de urinebuis leidt tot hematurie (bloed in de urine).

Diagnose

Een kijkoperatie (endoscopie) helpt een neoplasma rechtstreeks in beeld te brengen. Aan de hand van een biopsie kan de diagnose van een goedaardig neoplasma van de urinebuis worden bevestigd.

Behandeling

Een goedaardig gezwel van de urinebuis wordt meestal operatief verwijderd omdat later vaak klachten met het plassen gaan optreden. Hemangiomen worden behandeld met laserchirurgie om te voorkomen dat er overmatige bloedingen optreden.

Prognose

Na de operatie moet de patiënt geregeld worden gecontroleerd.

Meer informatie

Fowler, C. (2000), The Urethra and Penis, in: Russell, R.C.G., Williams, N.S. and Bulstrode, C.J.K. (eds) Bailey and Love’s Short Practice of Surgery, 23rd ed, Arnold, London.

Jordan, G.H., Schlossberg, S.M. and Devine, C.J. (1998), Surgery of the Penis and Urethra, in: Walsh, P.C., Retik, A.B., Vaughan, E.D. Jr et al (eds) Campbell’s Urology, W.B. Saunders Company, Philadelphia.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.