Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Goedaardige geboortevlek

Bij de geboorte kan de huid een goedaardige afwijking vertonen. Dit wordt een goedaardige geboortevlek of naevus genoemd. Een geboortevlek is een duidelijk zichtbare, begrensde en langdurig aanwezige huidafwijking.

Geboortevlekken kunnen ontstaan als er een teveel is aan bepaalde structuren van de huid, zoals bloedvaten, haarzakjes, pigmentcellen of talgklieren. Tot de goedaardige geboortevlekken horen verschillende types geboortevlekken, zoals de wijnvlek, aardbeivlek en sommige pigmentvlekken.

Een wijnvlek komt voor bij ongeveer een procent van de pasgeborenen. Een wijnvlek ontstaat door gebrekkige of abnormale ontwikkeling van bloedvaatjes. Een andere naam voor wijnvlek is naevus flammeus.

Een aardbeivlek is een bij de geboorte aanwezig bloedvatgezwel, waarbij de bloedvaten in een bepaald deel van de huid sterk in aantal zijn toegenomen. Ongeveer één op de twintig kinderen ontwikkelt een aardbeivlek. Een aardbeivlek wordt ook wel aardbeihemangioom, haemangioma fructiosum of frambozenvlek genoemd.

Heel soms ondergaan goedaardige geboortevlekken kwaadaardige veranderingen.

Oorzaken

Het is niet bekend wat precies de oorzaak is van goedaardige geboortevlekken. Ze kunnen erfelijk zijn en bij meerdere leden van één familie voorkomen. Maar ze kunnen ook voorkomen zonder dat erfelijkheid een rol speelt.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Symptomen

Een wijnvlek is een roze tot donkerrode of paarsrode vlek. Hij varieert in grootte. De vlek verschijnt vaak aan één kant van het lichaam, vooral op het gezicht en in de hals. Soms is de vlek echter zeer uitgebreid en bedekt deze het halve lichaam. In bepaalde gevallen is ook het slijmvlies aan de binnenkant van de wang aangedaan.

De groei en kleur van de wijnvlek veranderen mee met de groei van het kind. Als het kind ouder wordt, wordt de vlek vooral in het gezicht blauwig of paars, komt meer op de huid te liggen en wordt dikker. Een wijnvlek op de ledematen vervaagt vaak met de jaren.

Kenmerkend voor de aardbeivlek is een roze tot rood vlekje. Soms zijn er meerdere van deze vlekjes. De vlek ligt boven op het huidoppervlak en is knobbelig, als een knoopachtige zwelling. Aardbeivlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar zitten meestal op het gezicht, in de hals en op de romp.

Een aardbeivlek wordt meestal eerst gedurende enkele maanden of jaren groter. Daarna stopt de groei een paar jaar. Uiteindelijk verdwijnt de aardbeivlek binnen 10 jaar. Meestal geeft een aardbeivlek geen klachten. Soms kunnen aardbeivlekken het ademhalen of het zien belemmeren.

Diagnose

De diagnose kan vaak direct bij de geboorte worden vastgesteld doordat de afwijking vaak duidelijk te herkennen is. Vaak is er geen aanvullend onderzoek nodig.

Behandeling

Een kleine of middelgrote, oppervlakkige goedaardige geboortevlek die het lichaam niet minder mooi maakt en de normale lichaamsfuncties niet verstoort, hoeft niet te worden behandeld.

Een wijnvlek kan worden behandeld met camouflage. Ook kan het worden behandeld met lasertherapie waardoor de wijnvlek langzaam vervaagt.

Een aardbeivlek hoeft bijna nooit behandeld te worden. Als aardbeivlekken klachten geven, kan soms behandeld worden met medicatie (propranolol of prednison).

Complicaties

Een wijnvlek gaat in een klein aantal gevallen samen met neurologische afwijkingen en huidkanker. Een aardbeivlek kan complicaties als een bloeding, infectie, huidkanker, botmisvormingen en een verminderd gezichtsvermogen of gehoor veroorzaken.

Meer informatie


Informatie van Huidziekten.nl over wijnvlekken
www.huidziekten.nl/NaevusFlammeus
www.huidziekten.nl/wijnvlek

Informatie van Huidarts.com over wijnvlekken
www.huidarts.com/wijnvlek-naevus-flammeus

Informatie van Huidinfo.nl over wijnvlekken
www.huidinfo.nl/wijnvlek

Informatie van Huidziekten.nl over aardbeivlekken
www.huidziekten.nl/HaemangiomaFructuosum

Informatie van Huidinfo.nl over aardbeivlekken
www.huidinfo.nl/haemangi