Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Gnathostomiasis (wandering swelling)

Gnathostomiasis wordt veroorzaakt door de worm Gnathostoma spinigerum, die gewoonlijk als parasiet in de maag van katten, honden en varkens leeft. Gnathostomiasis heeft vele internationale namen, zoals: wandering swelling, Sjanghai-reuma, tuachid (in Thailand), chokofushi (in Japan) en Nanching-consulaatziekte (in China). Kenmerkend voor gnathostomiasis is dat de worm zich verplaatst (migreert) door het lichaam, met als gevolg ontstekingen en bloedingen in de getroffen weefsels. De aandoening komt eveneens veel, maar minder regelmatig, voor in Australië, Bangladesh, Birma, China, Ecuador, India, Indonesië, Laos, Maleisië, Mexico, de Filippijnen, Sri Lanka en Vietnam. Er zijn ook enkele gevallen gemeld uit delen van Midden- en Zuid-Amerika, met name Brazilië. Met name in Thailand en Japan is gnathostomiasis endemisch (voortdurend aanwezig).

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaak

De eitjes van de worm Gnathostoma worden uitgescheiden in de uitwerpselen van besmette dieren, zoals katten, honden en varkens. Wanneer de uitwerpselen in water belanden, komen uit de eitjes in het water larven voort. In het water infecteren de larven micro-organismen, Cyclops genaamd, die worden ingeslikt door vissen, kikkers, eenden en andere dieren. Wanneer mensen rauw of onvoldoende gekookt vlees van deze dieren eten, worden ze geïnfecteerd. De larven verplaatsen zich vervolgens door het lichaam en richten op hun weg schade aan weefsels aan. In sommige gevallen kunnen de larven in het lichaam komen door de huid van iemand die werkt met geïnfecteerd vlees. Ook kan het bij deze aandoening voorkomen dat de infectie van een moeder op haar ongeboren kind wordt overgedragen.

Verschijnselen

Er kunnen zich binnen een paar dagen na de consumptie van besmet vlees verschijnselen voordoen zoals misselijkheid, braken en buikpijn. Ook kunnen koorts, hoesten en pijn op de borst optreden. De verschijnselen zijn meestal afhankelijk van het deel van het lichaam dat door de migrerende worm is aangetast. De larven van de worm Gnathostoma, die de aandoening veroorzaakt, kunnen zich een aantal centimeters per dag door het lichaam verplaatsen. Tot de andere verschijnselen behoren zwellingen onder de huid op de delen waardoor de worm zich verplaatst. De zwellingen kunnen gepaard gaan met jeuk en onderhuidse bloedingen en een tot twee weken aanhouden.

Diagnose

De diagnose is gebaseerd op de klachten,lichamelijk onderzoek en de ontdekking van de wormen in lichaamsvloeistoffen of -weefsels.

Behandeling

De behandeling van wandering swelling bestaat uit de toediening van antiwormmiddelen (anthelminthica). In sommige gevallen worden de wormen operatief verwijderd.

Meer informatie

Informatie over gnathostomiasis
www.isradiology.org

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.