Gezonde huisdieren

Gezonde huisdieren

Wist u dat huisdieren een positieve invloed op gezondheid kunnen hebben? Mensen met een huisdier hebben minder last van stress, en door bijvoorbeeld het uitlaten van de hond krijgt ook het baasje een gezonde portie lichaamsbeweging. Uit onderzoek blijkt ook dat patiƫnten met een huisdier sneller herstellen dan mensen zonder huisdier. Het hebben van een huisdier is dus gezond, maar hoe houd je ook de huisdieren zelf zo lang mogelijk gezond en fit?

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Gezondheidsproblemen door overgewicht

Het is regelmatig in het nieuws: mensen worden steeds zwaarder. Ook zo’n veertig procent van alle honden en katten in Nederland heeft overgewicht. Dierenartsen rapporteren dat zij steeds meer dikke huisdieren zien in hun praktijk, met alle gevolgen van dien: problemen met de gewrichten, obstipatie, hartinsufficiëntie, huidaandoeningen (doordat dikke dieren niet meer hun gehele lijf kunnen schoonhouden) en diabetes waarbij soms ook dagelijks insuline gespoten moet worden.

Oorzaken

Het gebruik van allerlei hapjes en snacks die extra calorieën bevatten zorgt ervoor dat er meer calorieën naar binnen gaan dan er verbrand worden. Ook te weinig beweging speelt hierbij een rol. De overmaat aan energie wordt in de vorm van vet opgeslagen. Sterilisatie kan ook een oorzaak van overgewicht zijn: een dier dat gesteriliseerd is heeft minder calorieën nodig dan vóór de sterilisatie. Als het dier dus hetzelfde blijft eten als voor de ingreep, zal het in gewicht toenemen.

Wat is overgewicht

Ieder dier is anders en heeft een eigen lichaamsbouw. U kunt het best met uw dierenarts bespreken of zijn gewicht goed is. Maar u kunt door goed naar uw dier te kijken waarschijnlijk ook zelf al een heleboel zien: heeft hij een hangbuik, voelt u de ribben niet meer door de vacht heen, is hij passief en loopt hij moeilijk? Grote kans dat er sprake is van overgewicht.

Te zwaar?

Door gedurende drie dagen een eetdagboek van uw huisdier bij te houden krijgt u een goed beeld van de voeding van uw dier. Een stukje kaas of worst bevat veel vet en zout en soms ook kruiden en is daarom minder geschikt. Er zijn diverse snacks te koop die speciaal voor dieren gemaakt zijn. Maar ook voor de speciale dierensnacks geldt: pas op dat het niet te veel wordt. U kunt eventueel compenseren door iets minder van de gewone voeding te geven. Tip: een extra knuffel of aai, wat langer spelen of een extra blokje om in plaats van iets eetbaars wordt ook zeer gewaardeerd! Weet u overigens of uw dier alleen thuis eet, of heeft hij ook speciale adresjes waar hij lekkere hapjes krijgt voorgezet (of zichzelf toe-eigent?). U kunt het eetdagboek ook met de dierenarts bespreken. Hij of zij kan u adviseren over de juiste hoeveelheid voeding van uw dier, en u adviseren over de zin en onzin van de diverse soorten dieetvoedingen voor dieren. Net als veel mensen lijden ook veel huisdieren aan bewegingsarmoede. Ga eens na of u een grotere ronde met de hond kunt maken (ook niet gek voor het baasje misschien?) of de kat meer kunt laten bewegen.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.