Gewrichtsinfecties

Gewrichtsinfecties

Gewrichtsinfectie kan ontstaan langs directe en indirecte weg. Bacteriën, virussen, schimmels en wormen kunnen direct in het gewricht doordringen wanneer elders in het lichaam infecties met deze micro-organismen bestaan. Dit kunnen bacteriële ziekten zijn, zoals een meningokokkeninfectie, tuberculose, ziekte van Lyme, lepra en een gonokokkeninfectie, maar ook virusziekten zoals rodehond (rubella), de bof en infecties als gevolg van andere organismen zoals schimmels en wormen. Het zal duidelijk zijn dat de meeste van deze gewrichtsinfecties Nederland uiterst zeldzaam zijn, zo ze al ooit voorkomen.

Soms ontstaat pus in een gewricht door een gewrichtsinfectie met een bacterie.

Een gewrichtsinfectie kan ook indirect ontstaan als reactie op een ontsteking elders in het lichaam, zoals bij het syndroom van Reiter. Dit betreft dan een steriele ontsteking.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaak

De genoemde ziektekiemen verspreiden zich meestal naar het gewricht via het bloed (hematogene verspreiding). De organismen kunnen echter ook vanuit nabijgelegen, geïnfecteerd weefsel in het gewricht terechtkomen. In heel uitzonderlijke gevallen kunnen de besmettelijke organismen ook direct in het gewricht terechtkomen via wonden of tijdens een operatie. Factoren die het risico van infectie verhogen zijn gewrichtsletsel, operaties, gewrichtsziekten zoals reumatoïde artritis, en aandoeningen met een verzwakt afweersysteem (immunosuppressie, zoals AIDS) of het gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken.

Verschijnselen

Het meest voorkomende verschijnsel is pijn, die toeneemt als het gewricht wordt bewogen of wordt belast. Het aangetaste gewricht voelt warm en gezwollen aan, is rood en abnormaal pijnlijk en heel gevoelig, ook bij zachte aanraking. De patiënt houdt het gewricht steeds licht gebogen en wanneer ook de gewrichten van de heup, het been, de enkel en de voet zijn aangetast, loopt de patiënt meestal kreupel. Bovendien kan de patiënt koorts hebben, koude rillingen, zweten, een algemeen gevoel van onwel-zijn en verlies aan eetlust.

Deze verschijnselen kunnen zich zowel geleidelijk ontwikkelen als plotseling optreden en kunnen zowel in een enkel gewricht of gelijktijdig in meerdere gewrichten voorkomen. De knie-, enkel-, heup- elleboog en polsgewrichten lopen de grootste kans op een ontsteking. Bij tuberculose raken vaak de gewrichten van de ruggengraat aangetast en bij een gonokokkeninfectie lopen schoudergewricht en de kleine gewrichten in de handen en voeten meer risico.

Bij rode hond doen zich meestal een week na het ontstaan van de kenmerkende huiduitslag ook verschijnselen van de ziekte voor in de gewrichten. Deze vorm van ontsteking verdwijnt echter binnen dertig dagen. Gewrichtsontsteking als gevolg van de bof komt soms voor bij volwassen jonge mannen en duurt ongeveer twee weken.

Diagnose

De diagnose wordt gebaseerd op de ziektegeschiedenis, waarbij vooral aandacht is voor mogelijke infecties voor of tijdens de ontwikkeling van de ziekteverschijnselen in de gewrichten. Ook informatie over reizen naar of een verblijf in bepaalde gebieden waar de mogelijke infecties veel voorkomen kan uitsluitsel geven over het soort infectie. Een röntgenfoto van de zieke gewrichten en nabijgelegen botten, CT (computertomografie) en/of MRI (magnetic resonance imaging) kan in sommige gevallen nodig zijn. Een kweek van de gewrichtsvloeistof (synovia), het nemen van een weefselbiopsie en serologisch bloedonderzoek wordt gedaan om het veroorzakende micro-organisme aan te tonen. Bij serologisch bloedonderzoek wordt gekeken naar antilichamen in het bloed, die door het lichaam worden geproduceerd als reactie op de aanwezigheid van micro-organismen.

Behandeling

De behandeling hangt af van het veroorzakende micro-organisme. Een chirurgische ingreep kan nodig zijn om het gewricht te reinigen van pus en geïnfecteerd weefsel. In de meeste gevallen zal geprobeerd worden de infectie te bestrijden met antibiotica. Ter bestrijding van pijn en zwelling worden vaak ook ontstekingsremmende pijnstillers gegeven. Bij uitgebreide en langdurige gewrichtsontsteking door een schimmelinfectie is het vaak nodig om dood en geïnfecteerd weefsel operatief weg te halen (débridement). De meeste aanvallen van gewrichtsontsteking door een virus gaan vanzelf over en zonder complicaties.

Complicaties

Het aangetaste gewricht kan beschadigd raken door tuberculose of een schimmelinfectie. Ook kan een kyfose en andere aandoeningen van de ruggengraat ontstaan. De meeste gevallen van gewrichtsontsteking als gevolg van een infectie met het rubellavirus (het virus dat rode hond veroorzaakt) genezen vanzelf.

Meer informatie

Informatie over gewrichtsontstekingen
nl.wikipedia.org/wiki/Artritis
www.kinderorthopedie.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.