Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Genitale wratten door HPV

Wratten zijn kleine huiduitgroeisels; ze worden anogenitale wratten of condylomata genoemd als ze zich in of rond de geslachtsdelen en de anus bevinden. De wratten worden veroorzaakt door infectie met het humaan papillomavirus, de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening. Ze komen vooral voor bij jonge mensen in de leeftijdsgroep van 16 tot 33 jaar.

Chat met een verpleegkundige

Twijfels of u naar de dokter moet? Of hebt u een korte vraag over uw gezondheid? Chat direct met een verpleegkundige via onze app.

  • Gezondheidsadvies via chat
  • Start een chat en stel meteen uw vraag
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • 7 dagen per week bereikbaar (ook 's avonds)
  • Bekijk een overzicht van al uw gesprekken

 

App de verpleegkundige

Oorzaak

Wratten ontstaan als de bovenlaag van de huid door het virus geïnfecteerd raakt. Bij seksuele activiteit dringt het virus dan de huid binnen via minuscule huidbeschadigingen. Is het virus eenmaal de huid binnengedrongen, dan kan het er maanden- en zelfs jarenlang in rusttoestand blijven, zonder dat er enig symptoom optreedt. De meeste van de verschillende typen humaan papillomavirus veroorzaken genitale wratten, terwijl de rest veroorzaakt gewone huidwratten.

Risicogroepen

De infectie met het humaan papillomavirus verspreidt zich via seksueel contact; degenen die gemeenschap hebben met een geïnfecteerd iemand lopen het hoogste risico op besmetting. Mensen met veel wisselende partners en mensen die met hiv zijn besmet, lopen een verhoogd risico op besmetting. Bij kinderen zijn anogenitale wratten een sterke aanwijzing voor seksueel misbruik.

Verschijnselen

Meestal hebben mensen geen last van de anogenitale wratten die ontstaan door infectie met het humaan papillomavirus. De wratten verschijnen soms maanden of jaren na de besmetting, zodat iemand kan zijn geïnfecteerd zonder het te weten.

Anogenitale wratten zijn doorgaans niet pijnlijk, maar ze kunnen wel last veroorzaken als ze op bepaalde plaatsen zitten, groot zijn of voortdurend jeuken. De grootte van een anogenitale wrat kan variëren van minder dan 1 mm2 tot enkele vierkante centimeters als een aantal kleine wratten samengroeien. De wratten kunnen vlak zijn of een kleine verhoging vormen, van boven kunnen ze glad of ruw zijn; qua vorm kunnen ze op een vinger of op een bloemkool lijken. Bij mannen kunnen anogenitale wratten de urinebuis, de penis, de balzak en de endeldarm infecteren en bij vrouwen worden de wratten gewoonlijk aangetroffen in de vochtige delen van de vaginaopening, de baarmoederhals, de urinebuis en de anus. Soms is er wel sprake van verhoogde vaginale afscheiding en van bloeding na de geslachtsgemeenschap.

Diagnose

De diagnose anogenitale wratten door infectie met het humaan papillomavirus wordt gesteld op grond van een lichamelijk onderzoek. Het humaan papillomavirus (HPV) kan worden geïdentificeerd door middel van een biopsie, waarbij een deel van de wrat operatief wordt verwijderd en onder de microscoop bestudeerd, of van een uitstrijkje, waarbij hetzelfde gebeurt met een dun plakje van de wrat dat is weggesneden, op een glasplaatje wordt uitgesmeerd en met chemische stoffen behandeld. Bij vrouwen is een uitstrijkje van de baarmoederhals een nuttig hulpmiddel bij de diagnose, want dat onderzoek brengt de veranderingen aan het licht die in de baarmoederhals hebben plaatsgevonden als gevolg van de infectie.

Behandeling

Een infectie met het humaan papillomavirus mag niet worden behandeld met dezelfde vrij verkrijgbare middelen die voor gewone huidwratten worden gebruikt. Anogenitale wratten door infectie met het humaan papillomavirus kunnen op veel verschillende manieren worden behandeld, zowel met medicijnen als operatief. Om te voorkomen dat ze groeien of terugkomen nadat ze zijn verdwenen, kan er een zalf of tinctuur met podofyllumhars op de wratten worden aangebracht. De wratten kunnen ook operatief worden verwijderd, of worden vernietigd door middel van cryotherapie (bevriezing), laserstralen of elektrochirurgie.

Alle seksuele partners van degene die met het humaan papillomavirus is geïnfecteerd, moeten zich laten onderzoeken. Bij anogenitale wratten is de follow-up uiterst belangrijk, aangezien deze wratten veelal terugkomen. Geïnfecteerde vrouwen moeten zich regelmatig voor een uitstrijkje laten controleren om te beoordelen of zich geen weefselveranderingen hebben voorgedaan die op kanker kunnen wijzen.

Complicaties

Bij vrouwen is baarmoederhalskanker de belangrijkste en zeer ernstige complicatie van anogenitale wratten door infectie met het humaan papillomavirus. Daarnaast is vastgesteld dar het virus een rol kan spelen bij het ontstaan van kanker van de vagina en de vulva (uitwendige geslachtsorganen).

Preventie

De beste manier om anogenitale wratten door infectie met het humaan papillomavirus te voorkomen is geen geslachtsgemeenschap te hebben met iemand die geïnfecteerd is. ‘Veilig vrijen’ helpt tot op zekere hoogte de verspreiding van deze aandoening tegen te gaan. De seksuele partners van iemand met een humaan papillomavirus-infectie moeten zich laten onderzoeken en behandelen om verdere verspreiding tegen te gaan. Seksueel actieve vrouwen wordt verder aangeraden regelmatig een uitstrijkje te laten maken om na te gaan of zich weefselveranderingen hebben voorgedaan die op kanker wijzen. Er bestaat ook een HPV-vaccin dat voor vrouwen voldoende bescherming biedt tegen een infectie met dit virus en daarmee de kans op baarmoederhalskanker voorkomt.

Meer informatie

Informatie over anogenitale wratten
www.rivm.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.