Galkoliek

Koliek is intense, aanvalsgewijs optredende pijn als gevolg van het samentrekken van spieren achter een afgesloten doorgang. Koliek kan optreden bij afsluiting van de urineleiders (nierkoliek), de darmen (darmkoliek) en het galwegenstelsel (galkoliek).
Galkolieken zijn het meest voorkomende verschijnsel van galsteenziekte (cholelithiase). Vaak gaat koliekpijn gepaard met bewegingsdrang.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Verschijnselen

Kenmerkend voor galkolieken is de pijn rechtsboven in de buik. De pijn kan naar de rug of schouders uitstralen. Soms zit de pijn elders in de buik. De pijn is heftig en treedt aanvalsgewijs op. Eten kan de pijn opwekken. Een koliekaanval kan een uur maar ook veel langer aanhouden. Soms houdt de pijn bij galkoliek plotseling op, soms neemt deze geleidelijk af.
Galkolieken gaan vaak gepaard met bewegingsdrang, misselijkheid en braken. Soms zijn er ook verschijnselen als geelzucht , ontkleurde ontlasting en zeer donkere urine.

Oorzaken

Als door een galsteen de afvoergang van de galblaas (ductus cysticus) of de verdere galwegen afgesloten raken, hoopt zich achter de steen gal op. Als gevolg hiervan zet de galblaas uit. Dit leidt tot pijnlijke galkolieken.
Ook andere, veel minder frequente, oorzaken van afsluiting van de galwegen (bijvoorbeeld een tumor) kunnen gepaard gaan met galkoliek.

Diagnose

De diagnose galkoliek en de oorzaak ervan worden gesteld op basis van de klachten, een lichamelijk onderzoek en beeldvormende onderzoeken zoals een echografie of MRCP. Voor het opsporen van galstenen kan ook orale cholecystografie worden uitgevoerd. Als de arts verwacht dat hij meteen een ingreep moet doen – zoals het verwijderen van galstenen – kan een ERCP worden verricht.

Behandeling

Koliekpijn wordt behandeld met pijnstillers. Afhankelijk van de oorzaak wordt de verdere behandeling uitgezet.

Meer informatie

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting
http://www.mlds.nl/ziekten/85/galstenen/klachten/

Bilhartz, E.L. & Horton, D.J. (1997), Gallstone Disease and Its Complications, in: Sleisenger, M.H., Feldman, M. and Scharschmidt, B.F. (eds), Sleisenger & Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease Pathophysiology/Diagnosis/Management, vol. 2, 6th edn, W.B. Saunders Company, Philadelphia.

Clark, M.L. & Kumar, P.J. (1999), Liver, biliary tract and pancreatic diseases, in: Kumar, P. & Clark, M. (eds), Clinical Medicine, 4th edn, Harcourt Publishers Limited, Edinburgh, London.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.