Functie van ligamenten

Een ligament is een band die botten of stukken kraakbeen met elkaar verbindt. Zoals enkelbanden en kniebanden. Ligamenten kunnen ook als steunpunt dienen voor de spieren die ernaast lopen. Ligamenten zijn aangehecht aan de uiteinden van botten en rond gewrichten. Ze beperken de beweging van de gewrichten, zodat die niet ontwricht raken. Ligamenten zijn rijk aan eiwitten zoals ‘collageen’ en ‘elastine’.

Ligamenten zorgen ervoor dat het gewricht stabiel is, zodat het niet kan verdraaien. Ligamenten maken zo de normale bewegingen van het gewricht mogelijk.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Soorten ligamenten

Er zijn twee typen ligamenten. Het ene type zit in het gewricht en het andere type zit buiten het gewricht. Ligamenten binnen in een gewricht bestaan uit collageen bindweefsel. Dit type ligament zorgt voor extra versteviging binnen in het gewricht. Ligamenten buiten gewrichten komen vaak voor rond het gewrichtskapsel. Dat is het buitenste omhulsel van het gewricht. Deze ligamenten kunnen heel goed tegen trekkrachten, omdat de vezels van deze ligamenten heel sterk zijn. Ze worden ook wel ‘witte vezels’ genoemd, vanwege hun kleur.

Ligamenten hebben ‘elastische vezels’. Die worden vanwege hun kleur ook wel ‘gele vezels’ genoemd. Deze vezels laten een beetje elasticiteit van de ligamenten toe. De meeste vezels van een ligament lopen in dezelfde richting, over de lengte. Dat is omdat ze de trekkrachten moeten weerstaan van de gewrichten waar ze overheen lopen.

Ouderdom en lichamelijk letsel

Naarmate iemand ouder wordt, worden de ligamenten kleiner en minder sterk. Op hogere leeftijd zijn ligamenten minder flexibel, gevoeliger voor letsel en herstellen ze bovendien minder snel.

Het meest voorkomende letsel van een ligament rond een gewricht is een verrekking . Bij een forse verrekking is het ligament ook deels of volledig gescheurd. Dat komt voor bij bijvoorbeeld de enkel of knie.

Gescheurde ligamenten genezen door de vorming van littekenweefsel. Of een ligament geneest, is afhankelijk van veel factoren. Bijvoorbeeld de grootte van de scheur, het contact tussen de twee gescheurde gedeelten en hoeveel het gewricht beweegt. Om te zorgen dat de ligamenten goed genezen, wordt het gewricht vaak tijdelijk stilgelegd met gips of bandages. Soms worden mensen geopereerd.

Meer informatie

Informatie over ligamenten
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ligament_(anatomie)

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.