Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.
De functie van de speekselklieren (glandulae salivalis)
Er zijn drie grote speekselklieren in de mond:
- de oorspeekselklier (glandula parotis) ;
- de onderkaakspeekselklier (glandula submandibularis) ;
- de ondertongspeekselklier (glandula sublingualis) .
Langer zelfstandig thuiswonen? Thepp is dé app die u of een van uw naasten hiermee kan helpen. Stel uw vragen over gezondheid, welzijn of ondersteuning in het huishouden en krijg antwoord van een team van ervaren verpleegkundigen.
- Gratis en 365 dagen per jaar bereikbaar
- Snel, persoonlijk en deskundig advies
- Voor zorgvragers, hulpbehoevenden én mantelzorgers
Download Thepp
De functies van speeksel
Het speeksel brengt het voedsel in een half-vloeibare toestand. Speeksel bevat enzymen zoals amylase. Dit enzym verteert zetmeel. Daarnaast bevat speeksel de stof mucine. Mucine bevochtigt de mond en bedekt de binnenkant ervan, waardoor het slijmvlies wordt beschermd. Op deze wijze wordt de mond vochtig gehouden door speeksel, wat het spreken en slikken vergemakkelijkt. Afgezien van de spijsvertering heeft speeksel ook als functie om de mond schoon te houden. In de mond zijn honderden bacteriën aanwezig. Zij voeden zich met voedseldeeltjes die tussen de tanden zijn afgezet en tandbederf en slechte adem veroorzaken. Het speeksel speelt op verschillende manieren een rol bij de bestrijding van deze bacteriën. Door de voortdurende stroom speeksel worden vele bacteriën en voedseldeeltjes die in de mond aanwezig zijn, uitgewassen. Speeksel bevat het enzym lysozym dat bacteriën aanvalt en doodt. Ook bevat speeksel chemische stoffen (bijv. thiocyanaationen) en verdedigende eiwitten (immunoglobulinen) die bacteriën vernietigen.Meer informatie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Speekselklier Nederlandstalige site met informatie over de speekselklieren.Gray, H. (2003), ‘2a.The Mouth’, in: Anatomy of the Human Body, [Online], Beschikbaar: www.bartleby.com/107/242.html. Engelstalige site met informatie over de structuur en ontwikkeling van de mond.
Ganong, W.F. (2001), ‘Digestion & absorption’, in: The Review of Medical Physiology, 20th edition, Lange Medical Publications, New York, London.
Ganong, W.F. (2001), ‘Regulation of gastrointestinal function’, in: The Review of Medical Physiology, 20th edition, Lange Medical Publications, New York, London.
Hand, A. (1994), ‘Salivary Glands’, in: Orban’s Oral Histology and Embryology, ed. Bhaskar, S., 12th edition, Mosby-Year Book Inc, London.
Matsuo, R. (2000), ’Role of saliva in the maintenance of taste sensitivity’, Critical Review of Oral Biology and Medicine, vol. 11, no. 2, pp. 216-29, [Online], Available: www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12002816&dopt=Abstract.