Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Extreme lichaamsversiering

Naast piercings en tatoeages zijn er nog andere vormen van lichaamsversiering. Deze zijn over het algemeen wat extremer. Wanneer je deze vormen van lichaamsversiering overweegt, is het belangrijk dat je je realiseert dat deze vormen door de meeste mensen als afschrikwekkend en extreem worden gezien. Dit zal de mogelijkheden voor je in de maatschappij beïnvloeden Denk bijvoorbeeld aan het vinden van een baan.

Stretchen

Stretchen is het oprekken van een piercinggat. Gaatjes in de oorlellen worden het meest gestreched. Er worden steeds grotere ringetjes in het gat geplaatst, waardoor het gat steeds groter wordt. Het volgende ringetje kan geplaatst worden als de huid helemaal genezen is. Kleine streches kunnen nog teruggaan naar de normale grootte van het gaatje als je stopt met stretchen. Als de diameter van een strech groter is dan 0,6 mm lukt dat meestal niet meer. Het belangrijkste wat je kunt doen om complicaties te voorkomen, is het nemen van tijd. Door rustig te strechen en je oorlel goed te laten genezen voordat je verder gaat, is de kans op bloedingen, infecties en een zogenaamde blowout het kleinst. Bij een blowout draait de opening in je oorlel binnenstebuiten en kan daarbij wat vervormen.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Brandmerken

Brandmerken is een vorm van scarificatie (het bewust creëren van littekens op de huid) en is op zich al oud. Het werd veel gedaan bij vee en bij slaven. Tegenwoordig is er een kleine groep mensen, voornamelijk jongeren, die zich ermee bezig houdt. De redenen dat zij zich brandmerken variëren. Sommigen vinden het mooi, anderen gaan voor de kick of zien het als een statussymbool en weer anderen hebben het in een dronken bui gedaan.

Bij brandmerken wordt een litteken (‘een witte tatoeage’) gemaakt op de huid door middel van een derdegraadsverbranding. Dat kan door een motief in een keer op de huid te drukken, door het motief samen te stellen uit kleinere brandmerken of door het motief met een laser door de huid te trekken. Bij de eerste twee methoden worden metalen afbeeldingen of staafjes gebruikt die worden verwarmd met een brander. Als ze roodgloeiend zijn worden ze in de huid gedrukt. De derde methode geeft volgens kenners het beste resultaat.
Hoewel brandmerken door velen als extreem pijnlijk ervaren, geven anderen aan dat ze het minder pijnlijk vinden als bijvoorbeeld een verbranding aan een oven of strijkijzer. Brandmerken geeft een zeer sterke geur van verbrand vlees.

Complicaties
Complicaties van brandmerken zijn beschadigen van zenuwen (die zijn doorgebrand) of ontsteking van de wond. Dat laatste wordt vrij veel gezien omdat jongeren de brandmerken vaak zelf of bij elkaar zetten en daarbij niet hygiënisch genoeg te werk gaan

Andere vormen van scarificatie

Naast brandmerken zijn er nog andere manieren om littekens op de huid te creëren. Bij ‘peeling’ wordt de huid herhaaldelijk in een bepaald patroon afgekrabd. Er wordt steeds nieuwe huid gevormd en na verloop van tijd ontstaat een verheven litteken. Sommigen laten het litteken vervolgens kleuren in een tattooshop. Littekens kunnen ook gecreëerd worden door met een mesje in de huid te snijden of chemische stoffen te laten inwerken op de huid.

Eenmaal gemaakte wonden worden zo lang mogelijk open gehouden. Hoe langer een wond open is, hoe duidelijker het litteken zal zijn. Methoden die gebruikt worden zijn het voortdurend afkrabben van korstjes, het irriteren van de wond met chemische middelen. Het openhouden van de wond geeft een erg groot risico op infecties. Wanneer een wond gaat ontsteken, is het genezingsproces niet meer te leiden en ontstaan vaak lelijke littekenpatronen. Wanneer de ontsteking vanuit de huid verder het lichaam binnendringt, kunnen complicaties ontstaan, zoals een longontsteking. In een enkel geval ontstaan levensbedreigende situaties.

Implantaten

Implantaten zijn teflonfiguren die onder de huid worden geplaatst. Er kan bijvoorbeeld een ringetje worden ingebracht onder de huid van de handrug. De vorm van het ringetje is dan door de huid zichtbaar. Liefhebbers van implantaten laten er vaak ook een onder de huid van het voorhoofd plaatsen. Een andere vorm van implantaten zijn de zogenaamde hoorntjes; metalen hoornen die vanuit het hoofd, de hals, de onderbenen of ergens anders naar buiten steken door de huid. Ook implantaten zijn infectiegevoelig, vooral als deze ook gedeeltelijk door de huid heen steken.

Tongsplitsing

Bij tongsplitsing worden de tong over de eerste drie tot vijf centimeters gesplitst. Bij voorkeur gebeurt dit door een chirurg onder lokale of algehele narcose. De tong wordt doorgesneden en de twee punten worden gehecht. De twee delen van de tong kunnen na enig oefenen onafhankelijk van elkaar bewogen worden. In eerste instantie treden problemen op bij eten, drinken en praten. Soms blijft iemand met een gespleten tong lispelen bij het praten. Andere complicaties die kunnen optreden zijn bloedingen, infecties en het weer vastgroeien van de twee helften. Door zenuwbeschadiging kan verlies van smaak en gevoel optreden. Met een relatief eenvoudige operatie kunnen de twee tonghelften weer aan elkaar gehecht worden.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.