Exostosen van de kaak

Kaakexostosen zijn woekeringen van botweefsel aan het buitenoppervlak van de boven- of onderkaak, gewoonlijk achter in de mond. Dergelijke vorming van extra botweefsel (exostosen) komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en het risico erop neemt toe naarmate iemand ouder wordt. Tori (ronde zwellingen) in de boven- en onderkaak worden ook beschouwd als een soort exostosen.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Oorzaken

Exostosen zijn meestal erfelijk, maar woekering van botweefsel kan ook het gevolg zijn van plaatselijk letsel of irritatie. Meestal gaat het om een combinatie van beide.

Verschijnselen

De persoon in kwestie kan zich bewust zijn van een oneffenheid in de boven- of onderkaak en er ook last van hebben bij het praten of eten. Gewoonlijk groeit zo’n oneffenheid langzaam, zonder pijn te veroorzaken. Na verloop van tijd wordt een bobbel zichtbaar, vaker in de boven- dan in de onderkaak. Er kunnen zich meerdere exostosen bij één persoon ontwikkelen.

Diagnose

Gewoonlijk veroorzaken exostosen geen verschijnselen. Aan de hand van röntgenfoto’s kan de aanwezigheid van een of meer kaakexostosen worden vastgesteld.

Behandeling

Heel kleine exostosen, die het eten of praten niet bemoeilijken, worden niet behandeld. Worden exostosen groot en veroorzaken ze problemen bij het praten en eten, dan worden ze operatief verwijderd.

Complicaties

Exostosen die niet zijn verwijderd, kunnen het aanbrengen van een gebitsprothese in de weg staan. In bepaalde gevallen kunnen exostosen echter juist worden gebruikt om een prothese op zijn plaats te helpen houden.

Meer informatie

Claude, S.L. (1984), ‘Surgical aspects of oral tumours’, in: Textbook of Oral and Maxillofacial Surgery, ed Kruger. G.O, 6th edn, C.V. Mosby Company, Missouri.

Jainkittivong, A. Langlais, R.P., (2000), 'Buccal and palatal exostoses: prevalence and concurrence with tori', Oral Surgery Oral Medicine Oral Pathology Oral Radiology Endodontics, Vol. 90, no.1, July, pp. 48-53, Available: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10884635?dopt=Abstract.

Shafer, W.G., Hine, M.K. and Levy, B.M. (1993), A Textbook of Oral Pathology, 4th edn, W.B. Saunders Company, Philadelphia.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.