Dunnedarmkanker

Dunnedarmkanker

Darmkanker kan op verschillende plekken in de darmen ontstaan. In 75% van de gevallen ontstaat het in de laatste delen van de dikke darm. De verzamelnaam hiervoor is colorectale kanker. In de andere 25% van de gevallen ontstaat het in de dunne darm.

Ongeveer de helft van de tumoren ontstaat uit klierweefsel. Dat heet een adenocarcinoom. De meeste adenocarcinomen ontstaan in de twaalfvingerige darm of in de nuchtere darm, het eerste gedeelte van de dunne darm.

Dunnedarmkanker komt niet vaak voor. In Nederland krijgen ongeveer 400 mensen per jaar de diagnose dunnedarmkanker. Adenocarcinomen komen vooral voor vanaf de middelbare leeftijd, en iets vaker bij mannen dan bij vrouwen.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Symptomen dunnedarmkanker

De volgende klachten kunnen voorkomen bij dunnedarmkanker:

 • Misselijkheid. 
 • Overgeven. 
 • Afvallen zonder reden. 

Door een tumor in de dunne darm kan er een bloeding in de dunne darm ontstaan. Vaak gaat het om kleine beetjes bloed die mensen niet zien in hun ontlasting. Regelmatig bloedverlies kan wel leiden tot bloedarmoede en klachten van duizelingen, vermoeidheid en hartkloppingen.

Oorzaken en risicofactoren dunnedarmkanker

De oorzaak van dunnedarmkanker is niet bekend. De volgende risicofactoren lijken een verhoogd risico op dunnedarmkanker te geven:  

 • Het eten van rood vlees.
 • Overmatig alcoholgebruik.
 • Roken. 
 • Ziektes van de dunne darm, zoals de ziekte van Crohn en coeliakie (glutenintolerantie). 

Diagnose dunnedarmkanker

Als een arts dunnedarmkanker vermoedt, zijn er meerdere onderzoeken die de diagnose kunnen bevestigen of uitsluiten:

 • Inwendig kijkonderzoek. Door middel van een inwendig kijkonderzoek van de maag (gastroscopie) kan de arts naar het begin van de dunne darm kijken en een weefselmonster (biopt) afnemen. Dat weefselmonster wordt onder de microscoop onderzocht. Voor een kijkonderzoek van de gehele dunne darm is een speciale endoscoop nodig, een dubbelballonendoscoop.
 • Video-capsule-endoscopie. De dunne darm kan ook onderzocht worden met een video-capsule-endoscopie. Hiervoor moet je een capsule doorslikken, waarin zich een camera bevindt. Deze legt de weg af door het maag-darmkanaal en maakt onderweg foto’s.
 • CT-scan of MRI-scan. Met behulp van een CT-scan of MRI-scan kan soms de tumor zichtbaar worden gemaakt. Ook kunnen op de scan eventuele uitzaaiingen te zien zijn.
 • Kijkoperatie. Soms kan de diagnose pas tijdens een kijkoperatie gesteld worden.

Behandeling dunnedarmkanker

Bij dunnedarmkanker zal meestal een operatie plaatsvinden. Hierbij worden de tumor en het omliggende weefsel weggehaald. Soms is het nodig omliggende organen weg te halen, als de tumor daarin is doorgegroeid. Eventuele uitzaaiingen kunnen soms ook op deze manier weggehaald worden.

Als de tumor en een stukje van de dunne darm zijn weggehaald, worden de overgebleven delen van de dunne darm aan elkaar gehecht. Afhankelijk van de ernst en de groei van de tumor is soms ook bestraling of chemotherapie nodig.

Meer informatie

Meer lezen
Website van SPKS, de patiëntenorganisatie voor mensen met een vorm van kanker in het spijsverteringskanaal
www.spks.nfk.nl/

Website van KWF Kankerbestrijding 
www.kwfkankerbestrijding.nl/Pages/Home.aspx

Belangrijke bron
Informatie van de Maag Lever Darm Stichting 
www.mlds.nl/ziekten/147/dunne-darmkanker/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.