Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Droge huid

De huid vormt de buitenste beschermende laag van het menselijk lichaam. Deze bestaat uit twee lagen: de opperhuid (epidermis) en de onderliggende lederhuid (dermis). De opperhuid bevat dekcellen die afsterven (schilferen). De lederhuid bevat bloedvaten, zenuwen, zweetklieren, talgklieren en haarfollikels. Een droge huid is een veelvoorkomende aandoening die ontstaat als de huid te weinig talg (vet) aanmaakt. De medische term voor een droge huid is xerose.

Chat met een verpleegkundige

Twijfels of u naar de dokter moet? Of hebt u een korte vraag over uw gezondheid? Chat direct met een verpleegkundige via onze app.

  • Gezondheidsadvies via chat
  • Start een chat en stel meteen uw vraag
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • 7 dagen per week bereikbaar (ook 's avonds)
  • Bekijk een overzicht van al uw gesprekken

 

App de verpleegkundige

Oorzaken

Bij een normale huid wordt het vocht vastgehouden door de talg die door de talgklieren wordt geproduceerd. Milieufactoren zoals een overmatige blootstelling aan de zon en luchtverontreinigende stoffen kunnen een droge huid veroorzaken. Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor een droge huid. Het niet goed functioneren van bepaalde hormoonproducerende klieren (zoals de schildklier) kan ook een droge huid veroorzaken. Ook andere aandoeningen, zoals eczeem, kunnen resulteren in een droge huid.
De droogheid van de huid neemt meestal toe bij koud winterweer. Dit omdat de vochtigheidsgraad van de lucht dan lager is, zodat de huid eerder uitdroogt. Ook door vaak te douchen kan de natuurlijke vetlaag verdwijnen, waardoor de huid droger wordt. Het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen en zepen kan eveneens het probleem verergeren. Lang douchen of baden kan de huid uitdrogen, doordat de natuurlijke vetlaag van de huid wordt gewassen. Ook sommige stoffen (zoals zeep) kunnen de huid uitdrogen.

Verschijnselen

Een droge huid is erg gevoelig. Vaak ontstaat er schilfering en jeuk. Bij een erg droge huid kunnen ook kloven en rode plekken ontstaan. Vooral op de schenen, dijen en bovenarmen is de huid vaak droog. Een droge huid is kwetsbaar: er ontstaat sneller eczeem. Kenmerkend voor een droge huid is een gevoel van jeuk, dat al dan niet gepaard gaat met uitslag. Een droge huid is een lange-termijnprobleem dat vaak terugkeert, vooral 's winters.

Diagnose

De diagnose kan vaak gesteld worden op basis van het verhaal van de patiënt en de verschijnselen. Aanvullend onderzoek is meestal niet nodig.

Behandeling

Met de behandeling van een droge huid wordt geprobeerd de vochtigheidsgraad van de huid te herstellen. Verzachtende en beschermende crèmes en zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Door ureum in een crème of zalf blijft de huid soepel en wordt verdere uitdroging voorkomen. Ureum bevordert opname van water door de huid.
Als de oorzaak van de droge huid een infectie met een virus of bacterie blijkt te zijn, kan het nodig zijn hiervoor medicijnen te slikken. Als de droge huid verband houdt met eczeem kan tevens behandeling met crèmes of medicijnen nodig zijn.

Wat kunt u zelf doen?

Wees zuinig met zeep. Probeer wat minder vaak of minder lang te douchen of te baden, heet water kan de huid uitdrogen. Vet na het douchen of baden de huid in met een zalf of vette crème. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen en zepen, evenals een overmatige blootstelling aan de zon. Als vochtinbrengende lotions of crèmes de huid niet minder droog helpen maken, zou u uw huisarts om advies moeten vragen. Deze kan eventuele onderliggende oorzaken voor de droge huid vaststellen.

Meer informatie

www.huidarts.com/

Xerosis (Dry Skin)
www.skinsite.com/info_xerosis.htm

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.