De zintuigen van een baby

De zintuigen van een baby

Heeft het zin om muziek te draaien voor een ongeboren baby? Op welke leeftijd ziet een kind de wereld hetzelfde als volwassenen? Proeft een baby al iets in de baarmoeder? Kan een baby ruiken wie iemand is?

Veel ouders willen graag weten wat een pasgeboren baby waarneemt en wat niet. En de meest interessante vraag voor hen is vaak: herkent een baby zijn vader en moeder?

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Wat proeft een baby?

Ongeboren baby’s kunnen al proeven. Het vruchtwater is zoet. De smaak en geur van vruchtwater veranderen door wat de moeder eet. Sterke smaken zorgen voor sterkere verschillen.

Baby’s eten het liefst zoete smaken. Dit komt waarschijnlijk omdat het vruchtwater ook zoet is. Vanaf 1 jaar eten kinderen met de pot mee. Dan leren zij steeds meer smaken herkennen. Het kan dan nog een jaar duren voordat zij gewend zijn aan zoute en zure smaken. Bittere smaken (willen) eten, duurt nog langer.

Wat hoort een baby?

Een baby kan in de baarmoeder al horen. Hoe verder in de zwangerschap, hoe meer variaties in geluid de baby kan horen. Op een gegeven moment gaat de baby ook reageren op geluiden buiten de baarmoeder, zoals:

  • Stemmen van zijn moeder en vader.
  • Borrelende darmen.
  • Stromende geluiden uit de bloedvaten.
  • Het kloppende hart van zijn moeder.

Direct na de geboorte kan een kind normaal horen. Er zit vaak nog vruchtwater in de oren. Dat zorgt ervoor dat de geluiden in het begin wat zachter klinken. Na enkele dagen is dit voorbij.

Babytaal door volwassenen
Een baby herkent de stemmen van zijn moeder en vader vrijwel meteen na de geboorte. Hij houdt van muziek (bepaalde klassieke componisten schijnen heel populair te zijn onder pasgeboren kinderen), het snorren van een motor en van zacht, ritmisch drummen. Begrijpelijk, want zulke geluiden zijn hem vertrouwd omdat ze lijken op wat de baby in de baarmoeder al hoorde.

Ook houdt een baby van de meeste menselijke stemmen. Deze maken hem rustiger. Een baby kan goed verschil horen tussen lage en hoge tonen. Hoge (vrouwen)stemmen en geluiden hebben het eerst zijn aandacht. Omdat iedereen dat aanvoelt, praten de meeste mensen met een hogere stem tegen een baby.

Ook harde en zachte geluiden kan een baby goed van elkaar onderscheiden. Plotselinge harde geluiden vinden baby’s niet prettig.

Gehoortest
Voor de ontwikkeling van de baby is een goed gehoor belangrijk. Met een gehoortest kan een eventuele afwijking aan het gehoor vroeg worden ontdekt. Hoe eerder dit wordt ontdekt, hoe sneller een behandeling kan beginnen. Als hiermee wordt begonnen voordat de baby 6 maanden oud is, heeft dat gunstige effecten op de ontwikkeling van de taal en de spraak.

De gehoortest wordt enkele dagen na de geboorte uitgevoerd en is pijnloos. De test wordt bij een negatieve score na ongeveer een week herhaald. Als de test dan weer negatief is, wordt er een derde test uitgevoerd met een ander apparaat. Mocht ook deze test negatief zijn, dan wordt een baby doorgestuurd naar de oorarts.

Wat ruikt een baby?

Een baby kan al geuren onderscheiden. Zo herkent hij zonder enige moeite de lichaamsgeur van zijn eigen moeder en vader.

Wat ziet een baby?

Veel mensen denken dat pasgeboren baby’s alles heel vaag of alleen schaduwen zien. Maar dat klopt niet. Op ongeveer 20 centimeter afstand kan een baby scherp zien. Dit betekent dus dat de baby een gezicht kan zien. Bijvoorbeeld zijn moeder als zij hem voedt of kraamvisite die hem vasthoudt.

Op afstand kan een baby nog niet scherp zien. De oogspieren zijn nog niet sterk genoeg om de oogbewegingen aan te sturen. Daardoor kijken veel pasgeboren baby’s scheel. Na ongeveer 6 weken zijn de oogspieren sterk genoeg. De baby zal dan niet meer scheel kijken.

Het duurt langer voor de baby op afstand scherp ziet. In de loop van het eerste levensjaar lukt dat steeds op iets grotere afstand. Als de baby 6 maanden oud is, ziet hij ongeveer hetzelfde als een volwassene.

Intens staren
Een baby kan intens staren en ergens alle aandacht op richten. Hij kan zelfs zo geconcentreerd bezig zijn dat hij ophoudt met bewegen.

Een baby van ongeveer een maand oud kan, als hij goed wakker is, soms iets volgen. Zijn ogen of zijn hele hoofd bewegen dan van boven naar beneden of van links naar rechts.

Meer informatie

Informatie van het Centrum voor Jeugd en Gezin
www.cjg.nl/baby/groei-en-ontwikkeling/zintuigen

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.