Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

De schuur / garage

Gevaarlijke stoffen

Verleidelijke flessen
Niet alleen terpentine, bleekwater en wasbenzine zijn giftig, maar ook insectenverdelgers, allesreiniger, vaatwasmachinemiddel, plantenvoeding, sigaretten en vitaminepillen. Gevaarlijke stoffen kunnen verleidelijk zijn voor kinderen: pillen lijken op snoepjes, gevaarlijke schoonmaakmiddelen zitten vaak in vrolijke, felgekleurde verpakkingen, vloeistoffen lijken op limonade. Bovendien biedt een kindveilige sluiting niet de garantie dat een kind deze niet kan openen. Vooral kleine kinderen hebben geen idee van gevaar. Ze zijn geneigd dingen in hun mond te stoppen en een vieze smaak zorgt er niet voor dat ze iets niet opeten of drinken. Breng kinderen dus niet in verleiding én de gelegenheid.

Buiten bereik en uit het zicht
Sluit de fles of verpakking meteen. Ruim altijd alle gevaarlijke stoffen op, ook tijdens het schoonmaken. Hou je kind in de gaten, ook als je net een emmer sop hebt klaargezet, en laat het schoonmaakmiddel niet staan. Zet alle gevaarlijke stoffen buiten (klim)bereik en uit het zicht. Zorg ook dat de betreffende kasten niet te openen zijn; voorzie ze dus van veiligheidshaakjes. Bewaar gevaarlijke stoffen altijd in de originele verpakking en laat etiketten zitten; giet dus de terpentine niet over in een limonadefles.

De Gifkaart of Gifwijzer 
Bij de apotheek of drogist kun je de Gifwijzer aanschaffen en de stichting Consument en Veiligheid heeft de Gifkaart uitgebracht. Met deze handige hulpmiddelen weet je waar je op moet letten en hoe je moet handelen als je kind onverhoopt iets verkeerds heeft binnengekregen.

Fietsstoeltje

Verplicht tot acht jaar
Wanneer je kind zelf kan zitten en zich een beetje vast kan houden, kun je het meenemen op de fiets. Meestal is dat als je kind tussen acht en twaalf maanden oud is. Een veilige zitplaats op de fiets, met voldoende steun voor rug en voeten, is wettelijk verplicht voor kinderen tot acht jaar. Draagzakken en rugstoeltjes zijn dus niet veilig op de fiets. Gebruik liever geen rieten mand; deze is niet gekeurd en heeft veel te lijden in weer en wind. Ook een autostoeltje op de bagagedrager of een fietskar zijn niet aan te raden om je kind in te vervoeren.

Stoeltje vóór of achter
Je kunt je kind vóór of achter op de fiets meenemen. Beide plaatsen hebben voor- en nadelen. Voorstoeltjes zijn alleen geschikt voor kinderen lichter dan vijftien kilo. Voorop ziet je kind meer en kun je beter op je kind letten. De bagagedrager is dan vrij voor boodschappen. Omdat je kind veel wind vangt, kun je een windscherm gebruiken. Het sturen gaat wel zwaarder en wanneer je onverwachts moet stoppen, kan je kind over de kop gaan.
De meeste achterstoeltjes zijn geschikt voor kinderen tot vijfentwintig kilo (ongeveer zes jaar). Achterop zit je kind beschut achter jouw rug. Je verliest minder snel je evenwicht en je stuurt gemakkelijker. Je kind ziet echter niet zo veel en jij kunt niet goed in de gaten houden wat je kind doet. Bovendien kan je fiets steigeren door het gewicht achterop. Je kind kan tussen de zadelveren komen; je voorkomt dat door speciale beschermers te (laten) monteren.

Op de race- of sportfiets
Heb je een sportieve fiets? Ook daarvoor zijn verschillende zitjes verkrijgbaar. Gebruik alleen een achterzitje. Let bij aanschaf erop dat het stoeltje op het fietsframe bevestigd kan worden en niet op de bagagedrager. Laat ook even controleren of er sterkere spaken in het achterwiel moeten. Monteer in elk geval een stevige wielbeschermer die voorkomt dat er kindervoetjes tussen de spaken komen; een gewone jasbeschermer alleen is niet voldoende. Is het zadel geveerd? Beveilig het dan met zadelveerbeschermers.

Checklist veilig fietsstoeltje
Neem je fiets en kind mee wanneer je een fietsstoeltje gaat aanschaffen. Dan kun je meteen controleren of het zitje past. Let verder op de volgende punten:
- Het keurmerk (van TNO, Goedgekeurd Keurmerkinstituut en TÜV-GS) en een Nederlandse gebruiksaanwijzing; dat biedt de meeste zekerheid.
- De stevige bevestiging (aan stuur- of zadelpen).
- Een stevige rugleuning (bij een voorstoeltje niet te hoog), voldoende steun voor voeten (met riempjes) en handen en voldoende vering.
- Een heupgordel of beugel is niet veilig. Dat geldt wel voor een drie- of vierpunts gordel die het kind niet zelf kan openmaken.
- Spaakbescherming voor de voetjes; een jasbeschermer alleen is niet genoeg.
- Kan je kind het fietsslot niet dichttrappen vanuit het stoeltje of de sleutel eruit halen?
- Het stoeltje heeft geen scherpe onderdelen en geen materialen die heet worden in de zon.

Veilig gebruik
- Jullie moeten allebei wennen aan met z’n tweetjes fietsen. Begin met kleine tochtjes en vermoei je kind niet.
- Gebruik altijd een tuigje of de drie- of vierpunts gordel.
- Controleer regelmatig of het zitje nog stevig vastzit, of de rem- en versnellingskabels niet in de knel komen en of het zitje niet te klein wordt voor je kind.
- Zorg ervoor dat een kapotte jas- of spaakbeschermer meteen wordt vervangen.
- Haal je kind altijd uit het stoeltje wanneer je de fiets ergens neerzet, ook al is het maar twee seconden. Je fiets met kind is topzwaar en daardoor niet stabiel.
- Fietshelmen – ook verkrijgbaar voor kleine kinderen – voorkomen letsel bij een valpartij.

De Hartlijn: voor al uw vragen bij chronisch hartfalen

Autostoeltje

Verplicht tot 12 jaar
Zodra je kind een paar weken oud is, kun je het al meenemen in de auto, maar alleen voor korte ritjes en in een geschikt stoeltje. Is zelfs het kleinste stoeltje nog te groot, wacht dan liever nog even of gebruik desnoods een zittingverkleiner of twee opgerolde handdoeken aan weerszijden van je kind voor meer steun. Een reiswieg is te slap en biedt geen bescherming voor gebruik in de auto. Ook de bak van een kinderwagen is meestal niet veilig genoeg. Er zijn echter speciale kinderwagenbakken die geschikt zijn voor vervoer in de auto; je herkent ze aan het keurmerk ECE 44.03. Op de voorbank is een autostoeltje of zittingverhoger verplicht voor kinderen tot twaalf jaar. Die verplichting geldt (nog) niet voor de achterbank, maar een goedgekeurd zitje is wel noodzakelijk voor de veiligheid van je kind. Zet het stoeltje in elk geval op de achterbank wanneer je auto een airbag bij de passagiersstoel heeft. Is je auto uitgerust met een zitje, dan ben je wettelijk verplicht het altijd te gebruiken, ook voor korte ritjes. Is je kind te groot voor een stoeltje maar kleiner dan 1.50 m, gebruik dan een zittingverhoger.

Checklist veilig autostoeltje
Kopen of huren, nieuw of tweedehands: let er altijd op dat het autostoeltje of de stoelverhoger goedgekeurd is en past bij het gewicht van je kind (kijk daarvoor op het keurmerk). Een tweedehands stoeltje mag niet beschadigd zijn of bij een botsing betrokken geweest zijn. Let verder op de volgende punten:
- Het ECE-keurmerk is vaak oranje en begint met 03 (of 02).
- De gewichtsaanduiding op het keurmerk geeft beter dan de leeftijd aan of het stoeltje geschikt is voor je kind.
- Het stoeltje moet voor jou gemakkelijk te openen, te verstellen en te sluiten zijn, maar natuurlijk niet voor kinderhandjes.
- Je moet het stoeltje goed in de auto kunnen monteren met de autogordel. De sluiting ervan mag de harde delen van het stoeltje niet raken.
- Het hoofd van je kind mag niet boven de rugleuning uitkomen.
- Er mogen geen scherpe onderdelen aan zitten of materialen die heet worden in de zon.

Veilig gebruik
- Gebruik altijd een tuigje of veiligheidsgordel; deze mogen niet te los zitten. Bij een zittingverhoger mag de verplichte autogordel niet te dicht langs de hals van je kind lopen. Verstel de gordel als je kind dikkere of dunnere kleren aan heeft. Trek de gordel – vooral rond de heupen – stevig maar comfortabel aan.
- Laat je kind nooit alleen in de auto, ook niet in het autostoeltje.
- Houd altijd rekening met de buitentemperatuur en directe zonnestraling bij de kleding en het toedekken van je kind. Je kind mag het niet te warm hebben.
- Vervang het stoeltje als het betrokken is geweest bij een botsing, ook al zie je aan de buitenkant niet dat er iets mee is gebeurd.
- Verander niets aan het stoeltje; de goedkeuring vervalt dan.
- Zet het stoeltje in elk geval op de achterbank wanneer je auto een airbag bij de passagiersstoel heeft.

Kinderslot auto

Activeer het kinderslot
Je kunt de portiersloten zo (laten) instellen dat het kinderslot wordt geactiveerd. De deur kan dan niet van binnenuit worden geopend.

Extra achteruitkijkspiegel

Veilig rijden
Je kind op de achterbank in de gaten houden zonder dat je je hoeft om te draaien? Dat kan met een extra achteruitkijkspiegel. Zet vóór je wegrijdt de spiegel in de juiste stand; hou je aandacht bij het verkeer en je handen aan het stuur tijdens het rijden. Dat geldt ook wanneer je kind huilt of er een speeltje valt. Zet je auto even veilig aan de kant, stap uit en los het probleempje op. Probeer ook niet voor het rode verkeerslicht iets op de achterbank te doen. Je bent zo afgeleid en je voet kan van de koppeling of rem schieten.

Gereedschap

Veilig opbergen
Ruim alle (tuin) gereedschap direct na gebruik kindveilig op, dus buiten (klim)bereik en uit het zicht in lades of kastjes met veiligheidshaakjes. Leg gereedschap nooit onbeheerd even neer. Haal na gebruik van elektrisch gereedschap meteen de stekker uit het stopcontact, rol het snoer op en zet het veilig weg.

Kinderfietsje

Check bij aanschaf
Een gebruiksfiets is een echte fiets voor op de openbare weg voor kinderen vanaf zes jaar. Belangrijk is dat het rijwiel goed past bij je kind. Zittend op het zadel moeten beide voeten tegelijk de grond raken. Het been mag niet helemaal gestrekt zijn met de voet op het pedaal in de onderste stand. Een fiets zonder versnelling en met terugtraprem is het gemakkelijkst te bedienen. De instap moet laag zijn - ook voor jongens - zodat je kind zich bij een valpartij snel vrij kan maken van de fiets. Let er ook op dat de fiets is voorzien van een kettingkast, jasbeschermers, goede verlichting, reflectoren en een bel.

Veilig fietsen
Ook al kan je kind goed fietsen, in het verkeer is het toch anders. Ga dus samen oefenen, het liefst op fietspaden of stille wegen, om hem of haar aan het verkeer te laten wennen. Zorg ervoor dat je kind veilig aan het verkeer deelneemt:
- Een goed passende fietshelm (met CE-keurmerk) voorkomt bij vallen ernstig letsel.
- Trek je kind opvallende kleding aan, eventueel met reflecterende strips.
- Een felgekleurde fietsvlag aan een lange stok verhoogt ook de zichtbaarheid.
- Laat je kind altijd fietsbinders gebruiken om tassen te vervoeren.
- Geef de fiets eens per jaar een controle- en smeerbeurt en kijk regelmatig de verlichting na.

Driewielertje

Check bij aanschaf
Driewielers (voor kinderen van twee tot vier jaar) en andere speelfietsen (voor grote peuters en kleuters) zijn echt speelgoed, dus niet geschikt voor op straat. Schaf je zo’n fiets aan, neem je kind dan mee om te controleren of de maten passen. Let op de zijwielen; hoe verder uit elkaar, hoe stabieler. Bij veilige driewielers zijn de wielen dicht. Aan de fiets mogen geen scherpe randen of uitsteeksels zitten. De trappers en handvatten moeten stevig bevestigd en stroef zijn, zodat handen en voeten er niet snel vanaf glijden. Kijk ook of de handvatten geen openingen hebben waarin vingers bekneld kunnen raken.

Veilig gebruiken
Haal in en om huis obstakels weg en scherm radiatoren en andere scherpe voorwerpen af, zodat je kind veilig kan fietsen. Speelfietsen hebben vaak geen rem; laat je kind er daarom niet een helling mee af fietsen. Duw of trek het fietsje alleen met een stang om te voorkomen dat het stuur ineens omslaat.

Deur

Altijd op slot
De schuur en garage zijn ideale opbergplaatsen voor vervoermiddelen, (tuin)gereedschappen en gevaarlijke stoffen: verleidelijk én potentieel gevaarlijk voor je kind. Hou de deur daarom altijd afgesloten en laat je kind alleen onder toezicht een fietsje of ander speelgoed pakken en opruimen.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.