De levercellen hepatocyten

De levercellen (hepatocyten)

De lever, het grootste orgaan in het menselijk lichaam, maakt deel uit van het spijsverteringsstelsel. Het leverweefsel bestaat uit kleine kwabjes (lobjes) die worden gevormd door de levercellen (hepatocyten). Meerdere levercellen waaieren uit vanuit het midden van ieder kwabje. Levercellen zijn polyedrisch (veelvlakkig) van vorm en bevatten granula (korreltjes) waarin glycogeen, vet of ijzer zit.
Levercellen scheiden gal af, een spijsverteringssap dat vetten helpt verteren en de darmactiviteit stimuleert. Voedingsstoffen die uit de darmen zijn opgenomen, worden door de levercellen opgesplitst om daaruit energie en andere nuttige stoffen aan te maken.
Verder helpen de levercellen het lichaam van verschillende gifstoffen te zuiveren, breken ze bepaalde geneesmiddelen af en vormen ze verschillende eiwitten en chemische stoffen die een rol spelen bij de bloedstolling. Als de levercellen niet of niet normaal functioneren, kan dit zeer schadelijke gevolgen hebben voor het lichaam.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Meer informatie

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lever Nederlandse site met informatie over de lever.

Gray, H. (2003), ’2i: The Liver’, in: Anatomy of the Human Body, [Online], Available: www.bartleby.com/107/250.html. Engelstalige site met informatie over de structuur en ontwikkeling van de lever.