Darmkrampjes

Darmkrampjes

In de eerste weken na de bevalling kan je baby last hebben van darmkrampjes, vooral het eerste uur na de voeding. Tot zes weken kunnen de krampjes sterker worden, daarna nemen ze meestal af. Met drie maanden hebben de meeste baby’s er geen last meer van. Omdat borstvoeding de rijping van de darmen bevordert, zijn kinderen die borstvoeding krijgen, vaak wat eerder van de klachten af.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Het maagdarmkanaal van pasgeboren baby’s is nog niet helemaal uitgerijpt. In de eerste maanden gaat het rijpingsproces verder. Het is volkomen normaal dat een kindje dan soms wat last heeft van buik- of darmkrampjes. De darmen moeten aan hun nieuwe functie wennen. Daarom is het belangrijk om in het begin je baby vaak te voeden. Darmkrampjes kunnen verergeren door het inslikken van lucht tijdens de voeding.

Verschijnselen

Baby’s met darmkrampjes:

  • zijn onrustig
  • zijn boos
  • huilen
  • zijn ontroostbaar
  • overstrekken zich of trekken juist de beentjes op
  • laten windjes
  • persen zonder dat er ontlasting komt
  • hebben wat diarree

Als een baby darmkrampjes heeft, hoeft hij niet al deze symptomen te hebben.

Zelfzorg

Darmkrampjes kun je meestal niet voorkomen of helemaal verhelpen. Je kunt wel een aantal dingen doen om de krampjes te verzachten. Er zijn ook een paar dingen die je niet moet doen, omdat deze de krampjes verergeren.

Wel doen Over het blote buikje wrijven met warme handen (met de wijzers van de klok mee). Fietsbewegingen maken met de beentjes van je baby. Je baby op zijn buik op je arm leggen, hoofdje in je hand en zachtjes wiegen. Met je baby in bad gaan. Een lauwwarme kruik tegen het buikje leggen (opgerold in een handdoek). Bij borstvoeding : nagaan of je je baby goed aanlegt bij een sterke toeschietreflex eerst de ergste druk wegkolven je baby regelmatig laten boeren één borst helemaal laten leegdrinken voordat je de andere borst aanbiedt Bij kunstvoeding : je baby regelmatig laten boeren zorgen dat er geen lucht in de speen zit niet meer dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid geven controleren of je de voeding in de juiste verhouding (poeder-water) aanmaakt Je baby in een draagzak bij je dragen. Je baby afleiden door een stukje te gaan wandelen buiten. Niet doen Je baby extra voeding geven. Te snel wisselen van kunstvoeding : er zijn speciale voedingen voor baby’s met darmkrampjes, maar het wisselen van voeding is een belasting voor de darmen en kan de krampjes verergeren. Overleg daarom eerst met de medewerkers van het consultatiebureau voordat je van voeding wisselt. Venkelthee geven aan je kindje: dit werd vroeger aangeraden maar nu afgeraden vanwege de allylalkoxybenzenen die erin zitten. Deze zijn mogelijk schadelijk. Als je borstvoeding geeft, eet dan geen scherpe kruiden/specerijen en gasvormende groenten, en drink geen koffie en koolzuurhoudende frisdranken.

Naar de arts

Een baby met darmkrampjes hoeft niet naar de arts, tenzij je kindje ook andere symptomen heeft waar je je zorgen over maakt. Voorbeelden hiervan zijn diarree, bloed bij de ontlasting, slecht drinken, koorts en het uitblijven van de ontlasting. We spreken van uitblijvende ontlasting als een baby die kunstvoeding krijgt langer dan drie dagen geen ontlasting heeft. Bij baby’s die borstvoeding krijgen is die termijn zeven dagen, Ga ook even naar de arts als de krampjes na drie maanden niet minder worden.

Meer informatie

Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap
http://nhg.artsennet.nl

Informatie van het Voedingscentrum
http://www.voedingscentrum.nl/nl.aspx

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.