Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Cysticercose

Cysticercose is een infectie die wordt veroorzaakt door de larven van de lintworm Taenia solium. Taenia solium wordt ook wel varkenslintworm genoemd. Cysticercose komt voor bij mensen en varkens. Bij de mens is de infectie het gevolg van het eten van de eieren van de parasiet die via de ontlasting van een geïnfecteerd mens of dier worden overgebracht.

Taenia solium is over de gehele wereld aanwezig, vooral in gebieden waar veel varkensvlees wordt gegeten. De infectie komt meer voor in Mexico, Centraal- en Zuid-Amerika, de Filippijnen en Zuidoost Azië.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaak

De infectie verspreidt zich door het eten van voedsel dat met deze eieren is geïnfecteerd. Mensen die zijn geïnfecteerd, kunnen zichzelf met Taenia solium infecteren (auto-infectie). De eieren komen in de darm uit. De larven die dan ontstaan, gaan door de darmwand heen en verspreiden zich naar spieren, hersenen, lever, ogen en andere weefsels, waar ze zich tot cysten ontwikkelen (blaasjes). Als deze cysten zich naar de hersenen verspreiden, kunnen ze ernstige complicaties veroorzaken.

Verschijnselen

De verschijnselen van cysticercose zijn afhankelijk van het aantal cysten en van de plaats waar ze zijn ontstaan. Cysten kunnen overal in het lichaam voorkomen.

Cysten in het ruggenmerg kunnen stoornissen van het lopen veroorzaken, terwijl cysten in en nabij het oog het gezichtsvermogen ernstig kunnen aantasten. Cysten kunnen eveneens in de spieren voorkomen. Dit veroorzaakt meestal geen symptomen, behalve dat in sommige gevallen onder de huid een knobbeltje voelbaar is.

Diagnose

Een microscopisch onderzoek van de ontlasting wordt uitgevoerd om vast te stellen of eieren van de lintworm aanwezig zijn, zodat de diagnose cysticercose kan worden bevestigd. Serologisch onderzoek dient te worden uitgevoerd om de diagnose cysticercose te bevestigen.

Behandeling

Cysticercose wordt meestal behandeld met anthelmintica (geneesmiddelen tegen wormen).

Preventie

Het eten van rauw of onvoldoende verhit varkensvlees dient te worden vermeden. Enkele andere maatregelen waarmee cysticercose kan worden voorkomen, zijn: handen wassen met water en zeep na toiletgebruik en voor het eten, vooral bij reizen in ontwikkelingslanden; alleen gewassen en geschilde rauwe groenten en vruchten eten; drinkwater dient te zijn gebotteld of gedurende ten minste 1 minuut gekookt; frisdranken in blikken en flessen zijn ook acceptabel (whatever you eat: boil it, bake it or peel it). Drinken uit een fontein of het drinken van drankjes met ijsblokjes dient te worden vermeden.

Meer informatie

Informatie over cysticercose
nl.wikipedia.org/wiki/Cysticercose