CTscan van de nieren enof urinewegen

CT-scan van de nieren en/of urinewegen

Bij de diagnostiek van aandoeningen van de nieren en de urinewegen kan een computertomografie (CT-scan) worden uitgevoerd. Bij computertomografie (CT) worden dwarsdoorsneden van het lichaam in beeld gebracht door er van verschillende kanten röntgenstralen op te richten. De zo verkregen beelden worden door een computer geregistreerd en samengevoegd, waarna het resultaat (de CT-scan) op papier of op een beeldscherm wordt weergegevenOm nog duidelijkere beelden te krijgen, kunnen bij computertomografie aanvullende middelen worden gebruikt, zoals contrastvloeistoffen en radio-isotopen.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Hoe verloopt een CT-scan?

De patiënt ligt op een soort langwerpige tafel die vervolgens door het kokervormige binnenste van de CT-scanner wordt geschoven. Vervolgens gaat het apparaat over tot scannen.

Wanneer is een CT-scan nodig?

CT kan een zeer waardevolle onderzoekstechniek zijn bij het opsporen van stenen in de nieren en urinewegen, omdat de verkregen beelden veel duidelijker zijn dan bij intraveneuze pyelografie. CT bewijst ook goede diensten bij het opsporen en monitoren van aandoeningen en stoornissen van het urogenitale systeem, zoals kankergezwellen, cysten, en abcessen (opeenhopingen van pus). Dit geldt ook voor letstel aan de nieren en aanverwante structuren. Bovendien is het mogelijk aan de hand van CT-beelden aangeboren nierafwijkingen aan het licht te brengen, evenals kleine veranderingen in de weefsels van de buikholte waarin zich de nieren en bijbehorende bloedvaten bevinden.

Uitslag

De bij een CT-scan verkregen beelden zijn onmiddellijk via de computer beschikbaar. Als de arts bij de CT-scan aanwezig is, kunnen de resultaten direct besproken worden. Meestal echter krijgt u de uitslag tijdens een vervolgconsult of een belafspraak.

Complicaties en bijwerkingen

CT is duur en kost veel tijd. Daarnaast staat de patiënt tijdens de CT bloot aan enige straling. Mensen die last hebben van claustrofobie (een ziekelijke angst voor verblijf in een afgesloten ruimte) kunnen erg tegen zo’n onderzoek opzien. Het is niet prettig in zo’n soort tunnel te liggen, waarin bovendien allerlei geluiden te horen kunnen zijn. Soms kan hieraan tegemoet worden gekomen door patiënten via een koptelefoon naar muziek te laten luisteren en ze van tevoren een kalmeringsmiddel toe te dienen.

Soms reageren mensen overgevoelig op contrastmiddel.

Meer informatie

Informatie van de Nierstichting
www.nierstichting.nl

Clinical Practice Guidelines for Chronic Kidney Disease: Evaluation, Classification, and Stratification, American Journal of Kidney Diseases, vol.39, 2 Suppl.1, S1-246.

Papanicolaou, N. (1998), Urinary Tract Imaging and Intervention: Basic Principles, in: Walsh, P.C., Retik, A.B., Vaughan, E.D. Jr et al (eds) Campbell’s Urology, 7th ed, W.B. Saunders Company, Philadelphia.

Peters, P.C. and Sagalowsky, A.J. (1992), Genitourinary Trauma, in: Walsh, P.C., Retik, A.B., Vaughan, E.D. Jr et al (eds) Campbell’s Urology, 7th ed, W.B. Saunders Company, Philadelphia.

Vaccaro, J.P. and Brody, J.M. (2000), “CT Cystography in the Evaluation of Major Bladder Trauma”, Radiographics: A Review Publication of the Radiological Society of North America, vol.20, no.5, pp.1373-1381.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.