Contractuur van Dupuytren

Contractuur van Dupuytren

Wat is een contractuur van Dupuytren?

Bij een contractuur van Dupuytren wordt het bindweefsel van de handpalm en de vingers dikker en korter. Bindweefsel is weefsel onder de huid. Deze aandoening kan leiden tot het samentrekken van de palm en de vingers. Het komt meestal voor bij oudere mannen. Bij vrouwen komt deze aandoening in verhouding minder vaak voor. 

Contractuur van Dupuytren is verwant aan de ziekte van Peyronie . Dat is een verharding van de penis, waardoor deze kromtrekt. Contractuur van Dupuytren is ook verwant aan de ziekte van Ledderhose. Dat zijn bindweefselknobbels op de voetzool.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaak

De oorzaak van de contractuur van Dupuytren is niet bekend. Als het in de familie voorkomt, hebben mensen meer kans om een contractuur van Dupuytren te krijgen. Maar hoe de ziekte wordt overgeërfd is nog niet bekend.

Symptomen

Het meest voorkomende symptoom van de contractuur van Dupuytren is een kleine en pijnloze verdikking of bult in de handpalm. Vaak zit deze aan de basis van de ringvinger of pink. De verdikking verspreidt zich geleidelijk vanaf dit punt en vormt dan een streng tot aan de ringvinger of de pink. Hierdoor kunnen mensen de hand niet volledig buigen. Zij kunnen hun vingers kunnen ook niet volledig strekken. Hierdoor kan de hand niet normaal functioneren.

Diagnose

De diagnose is gebaseerd op de klachten en het lichamelijk onderzoek van de handpalm.

Behandeling

Een operatie door een plastisch chirurg is bij een contractuur van Dupuytren alleen nodig als de vingers krom blijven staan en iemand daar te veel last van heeft. Bij deze operatie verwijdert de chirurg de strengen die voor de contractuur zorgen. Na de operatie moet de hand revalideren met diverse oefeningen. 

Een operatie lost een contractuur van Dupuytren niet volledig op. Daarom kan na een operatie toch weer bindweefsel samentrekken. 

In een aantal klinieken bestaat ook de mogelijkheid om het bindweefsel te verwijderen via een injectie. Dit heet een naaldaponeurotomie. Deze injectie is minder ingrijpend dan een operatie. Het nadeel is dat er een grotere kans is op nieuwe bindweefselstrengen. 

Er bestaat ook een behandeling waarbij het enzym collagenase in de bindweefselstreng wordt gespoten. Deze behandeling is nog niet voldoende wetenschappelijk onderzocht. Het is niet bekend wat de effecten op langere termijn zijn.

Meer informatie

Informatie van het Universitair Medisch Centrum Groningen 
www.umcg.nl/NL/

Van Rijssen A.L., Ter Linden H., Werker P.M.(2012), “Five-year results of a randomized clinical trial on treatment in Dupuytren's disease: percutaneous needle fasciotomy versus limitefasciectomy”, Plastic and Reconstructive Surgery, vol. 129, no. 2, pp 469-77. 
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21987045

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.