Complicaties van diabetes mellitus

Complicaties van diabetes mellitus

Wat is diabetes?

Diabetes mellitus (of kortweg diabetes) is een stofwisselingsziekte. Het komt veel voor. Bij mensen met diabetes zit er teveel suiker (glucose) in het bloed. Daarom heet diabetes ook wel suikerziekte. Glucose komt uit de koolhydraten in voeding. 

Als er lange tijd teveel suiker in het bloed zit, zorgt dit voor complicaties. Mensen met diabetes krijgen vaak problemen met de bloeddruk en het cholesterol.

Mensen kunnen lange tijd diabetes type 2 hebben zonder het te weten. Daardoor hebben ze vaak al complicaties op het moment dat de diagnose wordt gesteld.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Soorten complicaties bij diabetes mellitus

Bij diabetes kunnen de volgende complicaties ontstaan:

Acute ontregeling:

 • Hypoglykemie (te laag bloedsuikergehalte).
 • Hyperglykemie (te hoog bloedsuikergehalte).

Chronische complicaties:

 • Netvliesproblemen (retinopathie).
 • Zenuwaandoeningen (neuropathie).
 • Voetproblemen (diabetische voet).
 • Problemen rond zwangerschap en bevalling (diabetes en zwangerschap).
 • Nieraandoeningen (nefropathie).
 • Hart- en vaatziektes.

De meeste acute complicaties kunnen door behandeling weer overgaan. De meeste chronische complicaties blijven bestaan. Maar bijvoorbeeld een diabetische voet kan met goede behandeling weer verdwijnen.

Chronische complicaties voorkomen

Het is belangrijk de bloedsuikerspiegel goed te reguleren. Daarmee kun je chronische complicaties voorkomen. Verder moeten mensen met diabetes hun bloeddruk en het vet in hun bloed onder controle houden. Dat kan met dieet en met medicijnen.
Mensen met diabetes gaan regelmatig voor controle naar hun arts of gespecialiseerd verpleegkundige. Elke 3 maanden controleren zij de bloeddruk, het gewicht en of de bloedsuikerspiegel goed gereguleerd is. Ook besteden zij aandacht aan leefgewoonten, zoals voeding, roken en bewegen.
Elk jaar vindt er een uitgebreider onderzoek plaats om complicaties op te sporen. De behandelaar stelt veel vragen en doet een aantal metingen:

 • Er worden extra bloedtesten gedaan.
 • Er wordt gekeken of er bepaalde eiwitten in de urine zitten.
 • De voeten worden gecontroleerd op wondjes en infecties.
 • De netvliezen van de ogen worden gecontroleerd.

HbA1C

Om de kans op complicaties in te schatten, is het goed om te kijken naar het HbA1C (ook wel geglyceerd hemoglobine). Dit is een stof die in het bloed gemeten kan worden. HbA1C ontstaat doordat bloedsuiker zich bindt aan hemoglobine. Hemoglobine is de kleurstof die in rode bloedcellen zit. Hoe hoger het bloedsuikergehalte, hoe hoger ook het HbA1C-gehalte.

Rode bloedcellen blijven ongeveer 2 tot 3 maanden in het bloed voordat ze afgebroken worden. Daarom geeft het HbA1C goed weer hoe het glucosegehalte van de afgelopen 2 maanden was. Hoe hoger het HbA1C, hoe groter de kans op complicaties op de lange termijn.

Behandeling

De behandeling van complicaties van diabetes hangt af van het soort complicatie en hoe erg deze is.

Toekomst

Complicaties zijn vaak blijvend. Daarom besteedt de arts bij de behandeling van diabetes veel aandacht aan het voorkomen van complicaties.

Zelfzorg

Een gezonde levensstijl is voor mensen met diabetes extra belangrijk. Dat betekent: niet roken, gezond eten en regelmatig bewegen. Probeer overgewicht tegen te gaan door gezonde voeding en extra lichaamsbeweging. Ook een goede voetverzorging is belangrijk bij diabetes.

Daarnaast nemen steeds meer mensen het heft in handen bij het zelf controleren en regisseren van een chronische aandoening zoals diabetes. Op het internet bestaan allerlei programma’s die zelfmanagement ondersteunen.

Meer informatie

Informatie van de Diabetesvereniging Nederland 
http://www.dvn.nl/

Informatie van de Nederlandse Diabetes Federatie 
www.diabetesfederatie.nl 

Diabetes Interactief Educatie Programma voor Diabetes type 2 
http://www.diep.info 

Informatie van het Diabetes Fonds 
http://www.diabetesfonds.nl/ 

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.