Chronische tandvleesontsteking gingivitis

Chronische tandvleesontsteking (gingivitis)

Aanhoudende ontsteking van het tandvlees wordt chronische gingivitis genoemd. Gewoonlijk is chronische gingivitis het gevolg van een hardnekkige bacteriële infectie van het tandvlees.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Een slechte mondhygiëne werkt chronische gingivitis in de hand, doordat zich dan tandplaque en tandsteen (calculus) op de tanden en kiezen afzetten. De bacteriën onder de tandplaque en tandsteen veroorzaken chronische irritatie en ontsteking van het tandvlees, wat weer tot chronische gingivitis leidt. Andere factoren, zoals een verkeerde techniek bij het tandenpoetsen of een slecht passende gebitsprothese, kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van chronische gingivitis.

Verschijnselen

Het ontstoken tandvlees is rood, week en gezwollen en kan pijnlijk aanvoelen. Het tandvlees kan bloeden tijdens het tandenpoetsen. Bij een ernstige bacteriële infectie kan het ontstoken tandvlees pus afscheiden.

Diagnose

Inspectie van de mondholte is meestal voldoende om de diagnose chronische gingivitis te kunnen stellen. Vaak valt daarbij een slechte mondhygiëne op en gaat het tandvlees bloeden bij aanraking. Een röntgenfoto van de kaak kan helpen bepalen of het bot is aangetast. Aan de hand van laboratoriumonderzoek van de pus uit de ontstoken parodontale weefsels kan het ziekteverwekkende micro-organisme worden opgespoord. Dit laboratoriumonderzoek wordt meestal achterwege gelaten.

Behandeling

Antibiotica zijn zelden nodig ter bestrijding van een chronische ontsteking van het tandvlees. Analgetica kunnen tegen de pijn helpen. Tandplaque en tandsteen moeten volledig worden weggekrabd. Daarnaast moet een goede tandenpoetstechniek worden aangeleerd om de afzetting van tandplaque zo veel mogelijk te beperken. De mondhygiëne kan worden verbeterd door gebruik te maken van speciale tandpasta of mondwater.

Complicaties

Een heel enkele keer kan chronische gingivitis leiden tot infectie en afbraak van het onderliggende kaakbeen. Er is dan sprake van osteomyelitis. Deze aandoening kan er op den duur toe leiden dat de tanden en kiezen los gaan zitten en uitvallen.

Meer informatie

Carranza, A.F. (1990), Glickman’s Clinical Periodontology, 7th edn, W.B. Saunders Company, Philadelphia.

Shafer, W.G., Hine, M.K. and Levy, B.M. (1993), A Textbook of Oral Pathology, 4th edn, W.B. Saunders Company, Philadelphia.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.