Cholesteatoom

Cholesteatoom

Een cholesteatoom is een ophoping van huidschilfers aan de binnenzijde van het trommelvlies, het middenoor. Hierbij raakt het omliggende weefsel ontstoken. In zeldzame gevallen komt een cholesteatoom voor in de uitwendige gehoorgang. 

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Symptomen cholesteatoom

De klachten bij een cholesteatoom kunnen verschillen. Het hangt af van de plaats waar het cholesteatoom zit en het stadium van het groeiproces. 

  • In het begin geeft een cholesteatoom weinig klachten.
  • In een later stadium kan gehoorverlies of een loopoor ontstaan.
  • In een verder gevorderd stadium kunnen complicaties optreden.

Oorzaken cholesteatoom

Een cholesteatoom ontstaat doordat de huid van het trommelvlies naar het middenoor groeit. Huidschilfers worden normaal gesproken in de gehoorgang vanzelf opgeruimd. Maar als de huid te ver naar binnen groeit, worden ze niet meer opgeruimd en stapelen de huidresten zich op.Door de opstapeling van huidschilfers raakt het omliggende weefsel ontstoken. De ontstekingscellen produceren schadelijke stoffen. Deze kunnen botweefsel aantasten en zo de structuren van het middenoor (hamer, aambeeld en stijgbeugel) beschadigen en vernietigen. De precieze oorzaak van een cholesteatoom is onbekend. Een cholesteatoom kan aangeboren zijn maar kan ook ontstaan door een verminderde werking van de buis van Eustachius. Daardoor ontstaat een ontsteking van het trommelvlies. Wel is bekend dat een cholesteatoom vaak bij meerdere mensen in een familie voorkomt. Er is echter geen duidelijke genetische afwijking bekend.

Diagnose cholesteatoom

Bij het stellen van de diagnose is het verhaal van de patiënt over de klachten belangrijk. Met behulp van een onderzoek met een otoscoop kan de diagnose vaak al bevestigd worden. Als er twijfel bestaat over de diagnose kan een CT-scan of een MRI-scan meer duidelijkheid geven.

Om te beoordelen of er sprake is van gehoorverlies wordt een gehooronderzoek uitgevoerd.  

Behandeling cholesteatoom

Een cholesteatoom wordt met een operatie weggehaald door de kno-arts. Verder wordt geprobeerd te voorkomen dat een cholesteatoom zich opnieuw ontwikkelt. 

Complicaties cholesteatoom

Als een cholesteatoom niet op tijd ontdekt wordt of zich al in een vergevorderd stadium bevindt, kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • Gehoorverlies Meestal worden eerst de gehoorbeentjes beschadigd waardoor geleidingsgehoorverlies ontstaat. Wanneer ook het slakkenhuis (de benige wand van het middenoor) wordt beschadigd en daardoor de haarcellen, dan kan dit leiden tot perceptiegehoorverlies. Deze laatste vorm van gehoorverlies is niet meer te herstellen.
  • Evenwichtsstoornissen Het evenwichtsorgaan bevindt zich in het middenoor. Als dit aangetast is, kunnen er evenwichtsstoornissen optreden.
  • Verminderde smaak In het oor loopt ook een kleine smaakzenuw. Als deze zenuw wordt aangetast, kan dat problemen met de smaak geven.  
  • Aangezichtsverlamming In een verder gevorderd stadium kan de aangezichtszenuw aangetast worden. Er kan dan een aangezichtsverlamming ontstaan. Hierbij kan de patiënt een deel van zijn gezicht niet goed meer bewegen.

Meer informatie

Informatie van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied
www.kno.nl/index.php/patienten-informatie/oor/cholesteatoom/

Informatie van het Radboudumc over de operatie 
www.radboudumc.nl/Informatiefolders/1463-Verwijderen_oorontstekin-i.pdf

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.