Chalazion

Chalazion

Een chalazion (ofwel gerstekorrel) is een pijnloze knobbel in het boven- of onderooglid.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Een chalazion ontstaat als de afvoergang van een talgkliertje verstopt raakt. De talg hoopt zich dan op in het kliertje. De talgkliertjes bevinden zich in de oogleden en produceren een olieachtige vloeistof.

Symptomen chalazion

Een chalazion is een pijnloos, hard knobbeltje in het ooglid. Het chalazion zit los van de huid. Als er over de knobbel wordt gewreven, beweegt de huid en blijft het chalazion op zijn plaats. Een chalazion doet geen pijn. De huid eromheen is niet rood.

Een chalazion kan heel klein zijn maar meestal wordt het langzaam groter. In de loop van de tijd kan het chalazion zo’n 7 tot 8 millimeter groot worden. Als een chalazion groter wordt, kan het op het hoornvlies drukken en het zicht verstoren. Meestal gaat het dan om een chalazion op het bovenste ooglid.

Diagnose

De arts bekijkt de binnenkant van het ooglid door het om te keren met een wattenstokje. Dit is niet pijnlijk.

Behandeling chalazion

Een chalazion kan op verschillende manieren behandeld worden:

  • Met warme kompressen (bijvoorbeeld een warm washandje). Dit opent de uitstroomopening van de afvoergang, zodat het opgehoopte vocht kan wegstromen.
  • Met antibiotische oogdruppels of oogzalf. Als de afsluiting een gevolg is van een bacteriële ontsteking van de gang of klier, kunnen antibiotica helpen.
  • Met een operatie aan de oogleden. Wanneer het chalazion last geeft, kan de oogarts het verwijderen. Dit is een kleine, korte ingreep onder plaatselijke verdoving.

Operatie aan de oogleden
De arts keert het ooglid binnenstebuiten met behulp van een wattenstaafje. Hij zet een klemmetje op de zwelling, zodat de bloedvoorziening ter plaatse even wat minder is. Met een mesje wordt een kleine snee in het chalazion gemaakt, waarna het kan worden uitgelepeld.

Daarna wordt wat antibioticazalf aangebracht en een drukverbandje aangelegd dat na enkele uren (thuis) mag worden verwijderd. Na de ingreep zijn de zwelling en de klachten verdwenen. Eventueel wordt een controlebezoek afgesproken.

Soms lukt het niet om het chalazion via de binnenkant van het ooglid te openen. Als het chalazion via de buitenkant van het ooglid weggehaald moet worden, sluit de arts het sneetje met enkele hechtingen. Na enkele dagen kunnen die verwijderd worden.

Prognose chalazion

Zolang het chalazion niet ontstoken raakt, is het alleen lastig, niet gevaarlijk. Als er een infectie ontstaat, dan is een bezoek aan een arts nuttig. Het is namelijk belangrijk dat de infectie zich niet verder over het oog of in de oogkas uitbreidt.

Meer informatie


Informatie van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap over het chalazion
www.oogheelkunde.org/Chalazion.pdf

Informatie van het Oogziekenhuis Rotterdam over het chalazion
www.oogziekenhuis.nl/chalazion

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.