Centrale nystagmus

Centrale nystagmus

Nystagmus is de onwillekeurige, ritmische, wiebel/trilbeweging van de ogen, afgewisseld met langzame fases in de ene richting en snelle fases in de tegenovergestelde richting. Centrale nystagmus verwijst naar nystagmus die wordt veroorzaakt door stoornissen van delen van de hersenen (zoals de kleine hersenen, de middenhersenen of vestibulaire kanalen). Deze zenuwcentra, die het oog en het binnenoor besturen zorgen voor het behoud van het evenwicht van het lichaam.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaken

Aandoeningen van de hersenen, zoals multiple sclerose (MS, een degeneratieve aandoening) en tumoren van de middenhersenen en de kleine hersenen, kunnen centrale nystagmus veroorzaken. Ook bloedingen in de hersenen of een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen spelen een rol.

Verschijnselen

Bij patiënten met centrale nystagmus maakt de oogbal abnormaal langzame en snelle bewegingen; dit gaat gepaard met vertigo (draaiduizeligheid) wanneer zij hun hoofd in verschillende richtingen draaien. De nystagmus houdt gewoonlijk weken tot maanden aan, terwijl de vertigo binnen een aantal dagen afneemt. In een aantal gevallen blijven de verschijnselen echter achterwege en wordt de nystagmus ontdekt tijdens een medisch onderzoek naar een onderliggende neurologische stoornis. Sommige patiënten hebben last van dubbelzien (diplopia) of wazig zien of van een oogafwijking die op scheelzien lijkt.

Diagnose

De diagnose centrale nystagmus wordt gebaseerd op klinisch onderzoek en bepaalde functietesten. De gehoorfunctie wordt onderzocht aan de hand van stemvorktesten. Stemvorktesten helpen bij de beoordeling van de aanwezigheid en omvang van geleidingsdoofheid. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar de functie van het zenuwstelsel. De vestibulaire functie kan worden onderzocht met audiometrie, elektronystagmografie en met calorisch onderzoek. Elektronystagmografie is een test waarbij de verschillende abnormale oogbewegingen worden gemeten. Dit is van belang bij het maken van een onderscheid tussen nystagmus van centrale en van perifere oorsprong. Met een audiogram wordt de gevoeligheid voor verschillende geluidsfrequenties gemeten. Dit onderzoek helpt het type en de mate van gehoorverlies te beoordelen. Een CT-scan of MRI kunnen ook vereist zijn voor de diagnose.

Behandeling

De behandeling van centrale nystagmus is gericht op de onderliggende oorzaak. Bij wazig of dubbelzien kan een behandeling in de vorm van medicijnen nodig zijn, een oogheelkundige behandeling of een oogoperatie, zoals fixatie van de oogspieren. Antibiotica worden gebruikt in gevallen waarin centrale nystagmus het gevolg is van een herseninfectie en anti-epileptische geneesmiddelen worden gebruikt in gevallen waarin de nystagmus het gevolg is van epilepsie.

Prognose

De prognose is afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Meer informatie

(Engels) Informatie van The Internet Low Vision Society (USA)
www.lowvision.org

Austin, David F, (1991), Noninflammatory Diseases of the Labyrinth, in: Ballenger, John J (ed), Diseases of the Nose, Throat, Ear, Head and Neck, Lea and Febiger, London.

Miller, S. J. H, (1990), Paralytic and Kinetic Strbismus: Synkinesis: Nystagmus, in: Parsons’ diseases of the eye, Churchill Livingstone.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.