Carpaletunnelsyndroom

Carpaletunnelsyndroom

Wat is het carpaletunnelsyndroom?

Het carpaletunnelsyndroom is een veel voorkomende mononeuropathie (aandoening van één enkele zenuw) van de arm. De carpale tunnel is een ruimte in de pols waardoor de middelste armzenuw (nervus medianus) naar de hand en de vingers loopt. Deze armzenuw heeft twee functies: de zenuwvoorziening van de spieren en de gevoelswaarneming in een deel van de hand.

Het carpaletunnelsyndroom komt meer bij vrouwen dan bij mannen voor. Meestal doen de symptomen zich voor in beide handen.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Symptomen carpaletunnelsyndroom

Het carpaletunnelsyndroom wordt gekenmerkt door pijn en gevoelloosheid of juist een tintelend gevoel in de hand, vooral 's nachts. De gevoelloosheid treedt vooral op in de duim, wijs- en middelvinger en aan de binnenzijde van de ringvinger. De pijn kan ook uitstralen naar de elleboog. De fijne motoriek van de vingers kan verminderd zijn, waardoor het moeilijk is voorwerpen met de hand vast te houden.

Oorzaken carpaletunnelsyndroom

Het carpaletunnelsyndroom is het gevolg van beklemming van de middelste armzenuw (nervus medianus) in de carpale tunnel in de pols.

Het carpaletunnelsyndroom kan in een aantal situaties ontstaan:

 • Wanneer mensen telkens dezelfde bewegingen maken met de hand en pols. Bijvoorbeeld wanneer de houding van de pols tijdens typen steeds verkeerd is.
 • Wanneer vocht wordt vastgehouden of een zwelling optreedt onder invloed van hormonen. Zoals bij zwangerschap, het premenstrueel syndroom of de menopauze.
 • Als gevolg van gewrichtsontstekingen, suikerziekte, nierfalen, schildklieraandoeningen of overgewicht.
 • In geval van een letsel of verwonding aan de pols die een ontwrichting, botbreuk of blessure als gevolg heeft.

Diagnose carpaletunnensyndroom

De diagnose van het carpaletunnelsyndroom wordt meestal gesteld op basis van de symptomen en een lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt het gevoel in de handen en vingers getest:

 • Er wordt gekeken of er uitstralende pijn vanuit de hand naar de elleboog is wanneer op de middelste armzenuw in de pols wordt geklopt (teken van Tinnel).
 • De Phalen-test wordt uitgevoerd. Hierbij wordt de pols gedurende een minuut naar binnen gebogen gehouden om de kenmerkende gevoelloosheid of tinteling op te wekken.
 • De reactie op lichte aanraking en trillingen wordt beoordeeld. Dit is de geleiding van zenuwimpulsen.
 • Verlies van spierweefsel is een teken dat de aandoening al langer aanwezig is.

Eventueel kunnen aanvullende onderzoeken als elektromyografie en zenuwgeleidingsonderzoeken worden uitgevoerd. Ten slotte kunnen röntgenfoto's van de pols gemaakt worden om botafwijkingen uit te sluiten.

Behandeling carpaletunnelsyndroom

De behandeling van het carpaletunnelsyndroom is gericht op vermindering van druk op de middelste armzenuw. Dat kan met verschillende behandelingen bereikt worden:

 • Aanbevolen wordt in het begin 's nachts een lichtgewicht polsspalk te dragen. Bij lichte symptomen worden hiermee al zeer goede resultaten geboekt.
 • Met aanpassingen op de werkplek, zoals een andere houding ten opzichte van het toetsenbord, kunnen de symptomen afnemen.
 • Oefeningen of fysiotherapie kunnen de druk op de zenuw verminderen.
 • Er kunnen ontstekingsremmende (corticostero├»den) met een injectie in de pols worden ingespoten
 • De druk kan tijdens sporten worden verminderd door regelmatig pauzes te nemen of strek- en ontspanningsoefeningen te doen om de houding van de pols te veranderen.

Als deze maatregelen niet helpen, kan een operatie worden uitgevoerd. Gewoonlijk wordt een kleine operatie van de carpale tunnel gedaan om de druk op de zenuw weg te nemen en deze meer ruimte te geven in de tunnel. De operatie slaagt meestal, maar de genezing duurt soms een aantal weken of maanden.

Complicaties carpaletunnelsyndroom

Er komen bij het carpaletunnelsyndroom zelden complicaties voor, mits de aandoening tijdig wordt behandeld. Onbehandeld kan de aandoening leiden tot beschadiging van de middelste armzenuw, met blijvende gevoelloosheid, pijn en functieverlies van de hele hand.

Meer informatie

Informatie over het carpaletunnelsyndroom van de Nederlandse Vereniging van Neurochirurgen 
www.nvvn.org
www.neurochirurgie-zwolle.nl

(Engels) Informatie over het carpaletunnelsyndroom (USA)
www.ninds.nih.gov

(Engels) Informatie over het carpal tunnel syndroom met afbeeldingen (USA)
www.nlm.nih.gov

Bosch, P.E. and Smith, B.E. (2000), Disorders of Peripheral Nerves, in: Bradley, W.G., Daroff, R.B., Fenichel, G.M. and Marsden, C.D. (eds), Neurology in Clinical Practice, 3rd ed, vol. 2, Butterworth-Heinemann, Boston. (Engels) 

Kleinert, H.E., Jejurikar, S.S. and Miller, J.H. (2002), Hand Surgery, in: Townsend, C.M., Jr. (ed), Sabiston Textbook of Surgery, vol. 2, 16th ed, Saunders, Philadelphia. (Engels) 

Victor, M. and Ropper, A.H. (2001), Adams & Victor’s Principles of Neurology, 7th ed, McGraw-Hill, London. (Engels)

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.