Cardiotocografie (CTG)

Cardiotocografie (CTG) is het gelijktijdig meten en registreren van de hartactie (cardio) van je baby en de weeënactiviteit (toco) van je baarmoede

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Indicaties

Cardiotocografie kan worden gebruikt ter controle tijdens je zwangerschap vanaf 25-26 weken. De belangrijkste toepassing van een CTG is bij de bevalling, bijvoorbeeld bij een niet normaal verlopende bevalling en tekenen van nood bij je baby. Ook wordt een CTG vaak als voorzorg gebruikt, zodat problemen in een vroeg stadium ontdekt worden.

Onderzoek

Cardiotocografie kan uitwendig en inwendig plaatsvinden. Bij de uitwendige methode krijg je twee banden om je buik. Een apparaatje aan de ene band meet en registreert de hartslag van je baby. Aan de andere band zit een apparaatje dat je weeënactiviteit meet. Als je zwanger bent van een meerling, worden er twee (of meer) apparaatjes gebruikt om de hartslag van je baby’s te meten.
De inwendige methode wordt alleen gebruikt tijdens de bevalling. Via je vagina wordt dan een elektrode op het hoofdje van je baby geplaatst die de hartslag meet en registreert. Je weeënactiviteit kan inwendig gemeten worden door een drukmeter via je vagina en baarmoedermond in je baarmoeder te plaatsen.
De inwendige en uitwendige methode kunnen met elkaar gecombineerd worden. De hartslag van je baby wordt bijvoorbeeld inwendig gemeten en je weeënactiviteit uitwendig.

Resultaten

De metingen worden weergegeven op een beeldscherm en op papier.
Je ziet twee curves. De hartslag van je baby staat meestal bovenaan en je weeënactiviteit onderaan. Bij een normaal CTG is de hartslag van je baby variabel. De hartslag versnelt (acceleratie) en daalt (deceleratie) vaak. Bij de bevalling kan de hartslag van je baby in het begin wat dalen. Dit is meestal normaal. Als je baby het moeilijk heeft, kan de hartslag gedurende langere tijd dalen. Dit zie je vaak tijdens een wee. Zeker wanneer de hartslag van je baby na een wee niet snel herstelt, is controle belangrijk. Ook een aanhoudende te snelle hartslag (tachycardie) of een te trage hartslag (bradycardie) van je baby kunnen wijzen op een complicatie.
Op de curve van de weeënactiviteit is zichtbaar hoe vaak de weeën komen en hoe sterk ze zijn. Hoe hoger de toppen op het CTG, hoe sterker je weeën. Het is belangrijk dat de druk in je baarmoeder tussen de weeën door weer afneemt.
Ook als er niemand bij je in de verloskamer is, wordt het CTG meestal regelmatig gecontroleerd. In de kamer van de verloskundigen en de gynaecologen worden meestal alle CTG’s op beeldschermen weergegeven.

Gevolgen

Bij een afwijkend CTG kan het nodig zijn om de bevalling te versnellen met een vacuümpomp of tang. Soms is een keizersnede nodig.

Meer informatie

Informatie van het Amstellandziekenhuis (met afbeeldingen)
http://www.ziekenhuisamstelland.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.