Buikvlieskanker

Het buikvlies of peritoneum is een dun vlies dat alle organen in de buikholte omgeeft. Als de cellen van het buikvlies zich ongecontroleerd gaan vermenigvuldigen, is er sprake van buikvlieskanker. Er zijn twee typen buikvlieskanker. Het primaire type komt weinig voor en ontstaat uit de cellen van het buikvlies zelf. Een zeldzame vorm is het mesothelioom dat voorkomt bij mensen die geregeld zijn blootgesteld aan asbest, bijvoorbeeld tijdens hun werkzaamheden. Nog zeldzamer is een slijmvormend gezwel (pseudomyxoom), waarbij de buikholte zich vult met slijm.
Het secundaire type komt vaker voor en wordt veroorzaakt door uitzaaiing (metastasering) van kankercellen uit een ander orgaan, zoals de maag, darmen, borst of eierstokken. Het tweede type wordt ook wel aangeduid met de term peritonitis carcinomatosa.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Verschijnselen van buikvlieskanker

Weinig symptomen zijn kenmerkend voor buikvlieskanker. Een vage pijn en een opgezette buik (door ascites ) zijn soms de enige symptomen. In een later stadium kunnen ook gewichtsverlies en moeheid optreden. Soms zijn er klachten van gestoorde passage door de darm zoals buikkrampen, overgeven en veranderde stoelgang. Daarnaast kunnen zich symptomen voordoen van het gezwel waarvan de uitzaaiingen uitgaat.

Diagnose van buikvlieskanker

Onderzoeken als echografie, CT - en MRI-scans van de buik kunnen helpen om de gezwellen op het buikvlies of in een ander orgaan op te sporen. Daarnaast kan de overmatige hoeveelheid vocht in de buikholte zichtbaar gemaakt worden. Door middel van een punctie kan het vocht worden afgetapt en vervolgens worden onderzocht.. De diagnose wordt bevestigd aan de hand van een buikvliesbiopsie. Daarbij wordt een monster van het buikvlies genomen en onder de microscoop onderzocht op de aanwezigheid van kankercellen.

Behandeling van buikvlieskanker

Een kwaadaardige tumor van het buikvlies wordt, afhankelijk van de omvang en het stadium waarin het zich bevindt, behandeld met radiotherapie (bestraling), chemotherapie en/of een operatie. Bij chemotherapie kunnen injecties met medicijnen worden gegeven, hetzij in het bloed, hetzij rechtstreeks in de buikholte. De pijn en het ongemak die worden veroorzaakt door de ophoping van vocht in de buikholte, kunnen worden verlicht door het vocht af te voeren. Dit gebeurt door een dunne naald die in de buikholte is ingebracht. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om grote gezwellen van het buikvlies te verwijderen.

Meer informatie:

http://www.spks.nfk.nl/
Patientenvereniging voor mensen met kanker aan het spijsverteringskanaal

http://www.chirurgenoperatie.nl/
Website van een groep chirurgen over diverse ingrepen

Runyon, B. A. and Hillebrand, D. J. 1998, 'Surgical peritonitis and other diseases of the peritoneum, mesentery, omentum and diaphragm', in Sleisenger & Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease Pathophysiology, Diagnosis, Management, eds M. Feldman, B. F. Scharschmidt and M. H. Sleisenger, 6th edn, W. B. Saunders, USA.

Thompson, J. 2000, 'The peritoneum, omentum, mesentery & retro-peritoneal space', in Bailey and Love’s Short Practice of Surgery, eds R. C. G. Russell, N. S. William and C. J. K. Bulstrode, 23rd edn, Arnold, London.

Thompson, J. (2000), The Peritoneum, Omentum, Mesentery & Retro-peritoneal Space, in: Russell, R.C.G, William and N.S, Bulstrode, C.J.K. (Eds) Bailey and Love’s Short Practice of Surgery, 23rd Ed, Arnold, London.

van Ruth, S, Bronkhorst, M.W, van Coevorden F et al (2002), “Peritoneal Benign Cystic Mesothelioma: a Case Report and Review of the Literature”, European Journal Of Surgical Oncology : The Journal Of The European Society Of Surgical Oncology And The British Association Of Surgical Oncology, vol.28, no.8, December, pp.897.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=11884057 act

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.