Borstvoeding afbouwen

Borstvoeding afbouwen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wilt stoppen of minderen met borstvoeding of deze wilt afbouwen. Dat kan al in de kraamtijd zijn of pas na zes maanden wanneer je baby ook andere voeding krijgt. En helemaal stoppen hoeft in principe pas als je kind een paar jaar oud is. Als je geleidelijk wilt afbouwen of stoppen, kun je een afbouwschema hanteren waarbij je elke week één voeding mindert. Je kunt er ook voor kiezen om versneld af te bouwen of om in één keer te stoppen. Bij baby’s jonger dan zes maanden vervang je de borstvoeding door kunstvoeding . Bij oudere baby’s door bijvoeding en kunstvoeding.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Geleidelijk afbouwen

Voordat je gaat afbouwen, breng je eerst in kaart wat je precies wilt bereiken. Wil je helemaal stoppen met de borstvoeding, of wil je bijvoorbeeld alleen de voedingen afbouwen die onder jouw werktijd vallen? 
Noteer in een schema de tijden van alle voedingen op de bovenste regel. Gebruik voor de voedingen die je wilt afbouwen een rode pen. Noteer in de linker kolom de data waarop je een borstvoeding wilt laten vervallen en gaat vervangen door andere voeding. Om borstvoeding geleidelijk af te bouwen, kun je elke vijf tot zeven dagen een voeding laten vervallen. Je baby en jij kunnen dan geleidelijk wennen aan de nieuwe situatie. De ochtendvoeding kun je het beste als laatste afbouwen, omdat je borsten voor die voeding het volst zitten. 

Hieronder een voorbeeldschema van een vrouw die haar baby zes keer per dag voedt. De tijden staan in de bovenste rij. Ze wil de borstvoeding volledig afbouwen en laat elke week één voeding vervallen. In de linker kolom zie je de data waarop ze weer een voeding weglaat. 

  07.00 uur  11.00 uur  15.00 uur  19.00 uur  23.00 uur  03.00 uur 
28 nov  ja  ja  nee  ja  ja  ja 
5 dec ja  ja  nee  nee  ja  ja 
12 dec  ja  ja  nee  nee  nee  ja 
19 dec  ja  nee  nee  nee  nee  ja 
26 dec  ja  nee  nee  nee  nee  nee 
2 jan  nee  nee  nee  nee  nee  nee 

Als je volledig wilt afbouwen en je geeft vijf voedingen per dag, kun je het beste achtereenvolgens de vierde, tweede, derde, vijfde en eerste voeding laten vervallen. Als je gedeeltelijk wilt afbouwen, volg je het schema totdat je je doel bereikt hebt.

Versneld afbouwen

Je kunt borstvoeding ook sneller afbouwen dan met één voeding per week. Je bent vrij om te bepalen na hoeveel dagen je een voeding laat vervallen. Alleen heb je bij versneld afbouwen meer kans op problemen (zie verder) dan bij geleidelijk afbouwen. 

Dit voorbeeldschema is van een vrouw die haar baby vijf keer voedt. Ze wil in versneld tempo drie voedingen afbouwen. Zoals je ziet, blijft deze vrouw haar kindje ‘s ochtends en ‘s avonds de borst geven. 

06.00 uur 10.00 uur 14.00 uur 18.00 uur 22.00 uur
14 mei ja ja nee ja ja
17 mei ja ja nee nee ja
20 mei ja nee nee nee ja
23 mei ja nee nee nee ja

In één keer stoppen

Er zijn situaties waarin je in één keer wilt of moet stoppen met borstvoeding. Als je kindje niet meer aan de borst drinkt, kun je afbouwen door te kolven . In één keer stoppen zonder te kolven, is niet verstandig. De kans op stuwing , verstopte melkkanaaltjes en borstontsteking is dan erg groot. Ook kun je door de plotselinge verandering en de bijbehorende hormoonveranderingen last krijgen van stemmingswisselingen. 
Je kunt dezelfde afbouwschema’s hanteren als bij het afbouwen van voedingen. Bij kolven kan het lastig zijn om de laatste twee kolfmomenten af te bouwen. Probeer steeds korter te kolven. De afgekolfde melk kun je als dat mogelijk is in een flesje aan je baby geven. Kan je baby nu niet drinken maar over een tijdje wel dan kun je de melk invriezen. In de andere gevallen kun je de melk weggooien. Je kunt er ook voor kiezen om donor te worden bij een moedermelkbank.

Problemen bij afbouwen

Als je het lastig vindt om zelf een afbouwschema te maken of als je tijdens het afbouwen tegen problemen aanloopt, kan de verpleegkundige van het consultatiebureau of een lactatiekundige jou en je baby helpen. Ook op internet kun je veel informatie vinden. Tijdens het afbouwen kun je te maken krijgen met problemen. De kans op een verstopt melkkanaaltje of borstontsteking neemt toe. Neem contact op met de huisarts:

  • bij een harde en/of pijnlijke plek in je borsten
  • als je koorts krijgt

Meer informatie

Informatie van het kenniscentrum borstvoeding 
http://www.borstvoeding.com 

Informatie van de Samenwerkende Borstvoeding Organisaties 
http://www.borstvoeding.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.