Bore out

Bore-out

Wat is een bore-out?

Door verveling op het werk kun je een bore-out krijgen. Verveling kan stress geven waardoor je lichamelijke en psychische klachten krijgt.
Het woord ‘bore-out’ is ontstaan als tegenhanger van burn-out. Daarbij ervaar je stress omdat je te veel moet doen. Bij een bore-out gaat het ook om een stressstoornis, maar speelt verveling de hoofdrol.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

 • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
 • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
 • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaken bore-out

Onvoldoende uitdaging in het werk kan een bore-out veroorzaken. Hiervoor kunnen 2 redenen zijn.

 • Kwantitatieve verveling: Als er niet genoeg werk is. Het werk zelf is dan uitdagend, maar er is niet genoeg om de dag mee te vullen. Dit kan in het begin al zo zijn of later ontstaan, doordat je sneller bent gaan werken of het werk niet meer eerlijk verdeeld wordt binnen het team.
 • Kwalitatieve verveling: Als het werk niet uitdagend genoeg is. Het werk past bijvoorbeeld niet bij je persoonlijkheid of opleidingsniveau. Dit kan in het begin al zo zijn of later ontstaan, omdat je je verder hebt ontwikkeld.

Symptomen bore-out

Iemand met een bore-out komt in een negatieve spiraal terecht: hij voelt zich niet uitgedaagd, gaat zich vervolgens vervelen en heeft geen interesse meer in zijn werk. Hij heeft stress door het nietsdoen. Daarna ontstaat frustratie en (onbewust) verzet tegen het werk. Hij gaat het werk uitstellen of doet er langer over dan nodig is. Zijn vitaliteit neemt steeds verder af. Als dit te lang duurt, verliest hij zijn motivatie en gaat nog minder doen.

Symptomen die dan kunnen ontstaan:

 • Moeheid.
 • Irritatie.
 • Lusteloosheid.
 • Uitgeblust zijn.
 • Prikkelbaarheid.
 • Apathie.
 • Lamgeslagen of juist erg emotioneel zijn.

Vaak schamen mensen zich voor hun verveling en doen ze net alsof ze druk bezig zijn. Bijvoorbeeld door onder werktijd privézaken te regelen, online het nieuws te lezen of spelletjes te doen. Ook zijn ze vaak als eerste op het werk en als laatste de deur uit.

Op den duur gaan mensen het uitstellen beschouwen als onvermogen. Mensen denken dat ze het eenvoudige werk niet aankunnen. Verveling in het werk kan zo iemands zelfvertrouwen kapot maken en zelfs tot een depressie leiden.

Klachten van een bore-out aanpakken

Als je denkt dat je een bore-out hebt of bang bent het te krijgen, kun je een aantal dingen doen.

 1. Allereerst de situatie in kaart brengen. Hoe vaak verveel je jezelf? Komt het doordat er geen werk is of doordat je het werk niet interessant vindt? Heb je symptomen die passen bij een bore-out en zo ja, in welke mate? Als alles in kaart is gebracht, is het tijd om een belangrijke beslissing te nemen. Wil je je huidige werk weer uitdagend maken of op zoek gaan naar ander werk?
 2. Als je besluit om je huidige werk weer uitdagend te maken, kun je dit bespreken met je collega’s. Ervaren zij hetzelfde? Bespreek met hen wat er binnen het team kan veranderen om het werk uitdagender te maken. Bijvoorbeeld door taken opnieuw te verdelen of door meer expertise op te bouwen binnen het team. Als dat niets oplevert, kan het team met de leidinggevende gaan praten.
 3. Als je de enige bent met een bore-out, moet je alleen met de leidinggevende gaan praten. Zo’n gesprek is lastig. Belangrijk is om eerst de positieve kanten van het werk te bespreken en daarna aan te geven dat je behoefte hebt aan meer uitdaging. Als je daar zelf ideeën over hebt, bespreek deze dan. Misschien een extra taak, wat werk overnemen van de leidinggevende of een cursus volgen. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Hulp zoeken bij een bore-out

Je kunt een gesprek aanvragen bij een bedrijfsarts, loopbaanbegeleider of andere hulpverlener als je klachten van een bore-out hebt, maar er zelf niet uitkomt. Een bore-out is geen officiële diagnose. Het is geen reden om thuis te blijven en er is geen behandeling beschikbaar. Je moet zelf het heft in handen nemen.

Meer informatie

Werder, P., en Rothlind, P. (2009). Bore-out - Als verveling je werk wordt. Het Spectrum.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.