Body dysmorphic disorder

Body dysmorphic disorder

Body dysmorphic disorder (BDD) is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door een gestoorde beleving van het lichaam. Mensen die aan deze aandoening leiden vinden één of meer delen van hun lichaam afzichtelijk en laten dat hun hele leven bepalen. Maar buitenstaanders zien niets bijzonders en vinden vaak dat deze mensen zich niet zo moeten aanstellen. De aandoening treedt meestal voor het eerst op in de puberteit of vroege volwassenheid. Het komt even vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Snel de juiste hulp bij depressiviteit of een angststoornis | Mentaal Beter Online

Bij Mentaal Beter Online kun je terecht voor online therapie bij depressieve klachten en angststoornissen. Al het contact met jouw psycholoog word gevoerd in een veilige online omgeving via beeldbellen en chat.

Lees hier meer over Mentaal Beter Online

Oorzaken

De oorzaak van body dysmorphic disorder is niet bekend. In ieder geval is er sprake van een complexe emotionele achtergrond waarin schaamte, gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde en angst om buitengesloten te worden een rol spelen. Mogelijk is er een tekort aan serotonine in de hersenen. Daarnaast kunnen culturele factoren bijdragen, zoals een maatschappij die gericht is op uiterlijk en de heersende schoonheidsideaal.

Symptomen

Mensen met deze stoornis maken zich enorme zorgen over hun uiterlijk. Ze vinden zichzelf misvormd, ondanks regelmatige geruststelling en complimenten. Ze schamen zich hier extreem voor en walgen van zichzelf. Mensen met BDD denken dat anderen over hen praten en hen uitlachen. Dit kan zorgen voor problemen in relaties, op school of op het werk. Omdat BDD-patiënten er normaal uitzien, is er weinig begrip van mensen in hun omgeving.

De obsessie brengt veel psychisch lijden met zich mee. Sommige patiënten kijken continu in de spiegel, andere ontwijken juist alle spiegels. Vaak proberen ze de ‘afwijking’ te camoufleren door kleding, haardracht of make-up.

Uiteindelijk mijden BDD-patiënten alle sociale situaties en komen ze in een isolement terecht. Veel mensen wenden zich tot een plastisch chirurg, maar het chirurgisch verhelpen van de ‘afwijking’ lost niets op. 

Vaak gaat een body dysmorphic disorder samen met andere psychische aandoeningen, zoals:

  • een depressie
  • een persoonlijkheidsstoornis
  • een sociale fobie
  • anorexia nervosa
  • een obsessief-compulsieve stoornis

Diagnose

De diagnose is niet altijd gemakkelijk te stellen, omdat mensen zich vaak schamen en het proberen te maskeren. De diagnose wordt gesteld door het verhaal van de patiënt en diens naasten. Er zijn verschillende vragenlijsten ontwikkeld om hierbij te ondersteunen. Ook wordt psychiatrisch onderzoek gedaan naar mogelijke andere stoornissen. 

Behandeling

De behandeling van een body dysmorphic disorder bestaat meestal uit een combinatie van medicijnen (antidepressiva) en cognitieve gedragstherapie . Er is in Nederland een aantal centra gespecialiseerd in de behandeling. De aandoening kan moeilijk te behandelen zijn en lang blijven bestaan. 

Vooruitzichten

Een body dysmorphic disorder kan allerlei gevolgen hebben, zoals depressiviteit, sociale isolatie en meerdere plastische chirurgische ingrepen. De obsessie vormt een sterke belasting en geeft veel onrust en angst, waardoor het gevoel van eigenwaarde sterk afneemt. De symptomen kunnen zo ernstig worden dat iemand kan overwegen om een eind aan zijn leven te maken.

Door tijdig ingrijpen met de juiste geneesmiddelen en behandelmethoden kan iemand leren om met de aandoening om te gaan. Daardoor verbeteren de vooruitzichten op herstel. 

Meer informatie

Informatie over body dysmorphic disorder
bdd-info.nl/wat-is-bdd

Informatie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam
www.amcpsychiatrie-angst.nl/behandeling_angststoornissen_body_dysmorphic_disorder.htm

Phillips K.A., Menard W., Quinn E., Didie E.R., Stout R.L. (2013) “A 4-year prospective observational follow-up study of course and predictors of course in body dysmorphic disorder”, Psychological Magazine, vol. 43, no. 5, pp 1109-1117. http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8877591

Prazeres A.M, Nascimento A.L., Fontenelle L.F. (2013) “Cognitive-behavioral therapy for body dysmorphic disorder: a review of its efficacy”, Neuropsychiatric Disease and Treatment, vol.9 pp 307-316.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3589080/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.