Bloeduitstorting door allergie

Bloeduitstorting door allergie

Bloeduitstortingen kunnen ontstaan door stollingsstoornissen, beschadiging van kleine bloedvaten (haarvaten), gebrekkige functie van de bloedplaatjes (trombocyten) of een daling van het aantal bloedplaatjes.

Bloeduitstorting door allergie is een aandoening waarbij de bloedvaten (van de huid, gewrichten, maag, darmkanaal of nieren) ontstoken raken en gauw gaan bloeden.

Het is een zeldzame aandoening die vaker bij jonge kinderen (tussen de 2 en 7 jaar) voorkomt dan bij volwassenen. Het omvat een aantal aandoeningen als allergische vasculitis, en de ziekte van Henoch-Schönlein.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaak

De oorzaak is onbekend, maar de aandoening zou het gevolg zijn van een defect in het verdedigingsmechanisme (immuunfunctie) van het lichaam.

Bepaalde door het afweersysteem geproduceerde eiwitten (antilichamen) binden aan bepaalde externe stoffen (antigenen) en vormen daarmee complexen (immuuncomplexen). Deze complexen kunnen worden afgezet in de kleine bloedvaten (aanwezig in huid, nieren, gewrichten en spijsverteringskanaal), wat leidt tot ontsteking (vasculitis) en daaropvolgende bloeding in de omringende weefsels.

De verschillende externe stoffen zijn onder meer bacteriën, virussen of andere micro-organismen, geneesmiddelen, vaccins, voedingsmiddelen en insectenbeten.

Verschijnselen

Bloeduitstorting door allergie begint met kleine, jeukende huiduitslag op verschillende delen van het lichaam (zoals de armen, buik, billen en benen). In eerste instantie zijn ze roodachtig, maar ze worden geleidelijk aan donkerder tot paars, waarna ze vervagen tot een bruingele kleur. Binnen enkele weken is de huiduitslag volledig verdwenen.

De andere klachten en verschijnselen die ook kunnen optreden zijn onder meer gewrichtspijn en -zwelling, buikpijn, bloedbraken en bloed in ontlasting en urine.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op grond van klachten, lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, urineonderzoek, en zo nodig een huidbiopsie.

Er wordt bloedonderzoek verricht om het aantal bloedplaatjes (trombocyten- of bloedplaatjestelling) en witte bloedcellen (leukocytentelling) vast te stellen.

Urineonderzoek is bedoeld om de aanwezigheid van bloed, rode bloedcellen of een teveel aan eiwitten in de urine aan te tonen.

Een huidbiopsie kan nodig zijn om ontsteking van de bloedvaten (vasculitis) onder het oppervlak van de huid te onderzoeken.

Behandeling

Bloeduitstorting door allergie hoeft doorgaans niet te worden behandeld aangezien de aandoening vanzelf overgaat. Wel kunnen tijdens het ziektebeloop ondersteunende maatregelen (zoals toediening van pijnstillers en vocht) noodzakelijk zijn. De geneesmiddelen die de aandoening hebben veroorzaakt, moeten worden gestaakt.

Behandeling met geneesmiddelen kan bestaan uit het nemen van corticosteroïden (om hevige gewrichtspijn en -zwelling te verminderen) en geneesmiddelen die de werking van het afweersysteem tegengaan (immuunsuppressiva).

Meer informatie

Algemene informatie over Purpura van Henoch-Schönlein
nl.wikipedia.org/wiki/Purpura_van_Henoch-Schönlein

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.