Bloedonderzoek bij huidaandoeningen

Bloedonderzoek bij huidaandoeningen

Bij bloedonderzoek bij huidaandoeningen worden de cellen in het bloed beoordeeld om de diagnose van een ziekte van de huid of het onderhuids bindweefsel te kunnen stellen of te bevestigen. Voor deze onderzoeken worden bloedmonsters afgenomen. Dat gebeurt met een naald die via de huid wordt ingebracht. Daarna worden deze bloedmonsters beoordeeld.

Dit onderzoek kan grofweg worden onderverdeeld in algemeen en serologisch bloedonderzoek. Met algemeen bloedonderzoek worden de structuur en samenstelling van de bloedcellen beoordeeld. Met serologisch bloedonderzoek worden stoffen aangetoond, zoals bepaalde afweereiwitten (immunoglobulinen of antistoffen), die het lichaam als reactie op een infectie aanmaakt.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Voorbereiding op bloedonderzoek

Voor bloedonderzoek is geen specifieke voorbereiding nodig. Deze onderzoeken zijn eenvoudig en snel uit te voeren zonder ziekenhuisopname. Tijdens het onderzoek kan wel een lichte pijn of een onaangenaam gevoel ontstaan bij de plek waar het bloed is afgenomen.

Procedure

Bij bloedonderzoek wordt met een naald en injectiespuit een bloedmonster uit een bloedvat afgenomen. Het bloedmonster wordt daarna naar een laboratorium gestuurd. Daar worden de structuur en samenstelling van de bloedcellen onderzocht. Ook wordt de aanwezigheid van afweereiwitten en andere stoffen aangetoond.

Toepassing van bloedonderzoek

Bloedonderzoek wordt gedaan om de diagnose van een aandoening van huid en onderhuids bindweefsel te stellen of te bevestigen. Vooral bij allergie, infectie, huidkanker en jeuk wordt er bloed afgenomen. Daarnaast kan bloedonderzoek worden gebruikt voor het uitsluiten van bepaalde onderliggende aandoeningen.

Resultaten

De resultaten van de beoordeling van het bloedmonster worden vergeleken met de normale waarden bij gezonde mensen. Aan de hand van de resultaten wordt de juiste behandeling bepaald.

Complicaties en bijwerkingen van bloedonderzoek

Mogelijke complicaties van bloedonderzoek zijn onder meer lichte pijn en bloeding op de plaats van de prik. Zeldzame bijwerkingen zijn een infectie en ontsteking van de huid of ader in het gebied van de prik. Deze complicaties en bijwerkingen zijn niet ernstig en eenvoudig te behandelen.

Bij mensen met stollingsstoornissen is het belangrijk voorzichtig te zijn met bloedonderzoek omdat dit veel of langdurig bloedverlies kan veroorzaken.

Meer informatie

Informatie over bloedonderzoek bij huidafwijkingen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dermatologie

Fischbach, F. (2000), A Manual of Laboratory & Diagnostic Tests, 6th ed, Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia.

Marks, R. (2003), Roxburgh’s Common Skin Diseases, 17th ed, Arnold, London.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.