Bloedonderzoek alcohol en drugs

Bloedonderzoek alcohol en drugs

In bloed kan de hoeveelheid alcohol en drugs bepaald worden. Dat kan om verschillende redenen nodig zijn. Overigens blijven drugs langer aantoonbaar in urine . Daarom wordt voor een screenend onderzoek op drugs meestal urine afgenomen.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Toepassing

Een bloedonderzoek kan worden gedaan bij verdenking op gebruik van alcohol of drugs. Bloedonderzoek wordt vaak gedaan als het resultaat snel duidelijk moet zijn. Bijvoorbeeld bij verdenking op een overdosis of vergiftiging, zoals een alcoholvergiftiging. 

Ook na een onverwacht overlijden kan bloed onderzocht worden op drugs en alcohol. Een alcoholtest in het bloed wordt ook gedaan door justitie, bijvoorbeeld na een auto-ongeluk. Dit is betrouwbaarder dan een blaastest.

Procedure

Voor bloedonderzoek zijn geen specifieke voorbereidingen nodig. Een laborant neemt meestal het bloed af uit een bloedvat in de elleboogholte of op de handrug. Hiervoor wordt een stuwband om de bovenarm aangelegd. Hierdoor zwellen de aders op en zijn ze goed zicht- en voelbaar voor de laborant. De plaats van de prik wordt ontsmet en vervolgens wordt de naald ingebracht en het bloed afgenomen. Dit wordt in het laboratorium onderzocht.

Complicaties

Een bloedonderzoek is een veilig onderzoek. Soms valt iemand flauw bij het afnemen van bloed. Na het bloedprikken kan een blauwe plek ontstaan. Bloedonderzoek naar alcohol en drugs is zeer betrouwbaar.

Meer informatie

Informatie van het Trimbosinstituut 
www.trimbos.nl/onderwerpen/alcohol-en-drugs

Informatie van Jellinek 
www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/ 

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.