Bloedarmoede door ijzergebrek

Bloedarmoede door ijzergebrek

IJzergebreksanemie is een type bloedarmoede waarbij de weefsels onvoldoende zuurstof krijgen van de rode bloedcellen. Een verlaagde concentratie ijzer in het bloed leidt tot vermindering van zowel het bloedvolume als de hoeveelheid pigment (hemoglobine) dat voor het transport van zuurstof zorgt in het bloed, met als gevolg anemie of bloedarmoede. Van de verschillende vormen bloedarmoede komt ijzergebreksanemie het meest voor en wel vaker bij vrouwen dan bij mannen. De aandoening ontwikkelt zich heel geleidelijk naarmate de voorraad ijzer in het lichaam langzaam uitgeput raakt.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaak

IJzergebreksanemie kan worden veroorzaakt door bloedverlies, een grotere vraag naar ijzer van het lichaam, gebrek aan ijzer in de voeding of het onvermogen van het lichaam om ijzer uit de voeding op te nemen. De meest voorkomende oorzaak van ijzergebreksanemie is langdurig bloedverlies als gevolg van overmatige menstruatie, maagzweer, zweer van de twaalfvingerige darm, infecties zoals wormen, aambeien, bloedverlies door een tumor zoals baarmoederkanker. IJzergebreksanemie kan ook worden veroorzaakt door bloedverlies na een letsel (trauma).

Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, baby’s, kinderen en tieners hebben meer kans op ijzergebreksanemie dan andere mensen, aangezien zij een grote behoefte aan ijzerrijke voeding hebben.

IJzergebreksanemie kan ook worden veroorzaakt door onvoldoende ijzer in de voeding of gebrekkige opname daarvan (malabsorptiesyndroom), zoals het geval is bij de ziekte van Crohn, tropische spruw, coeliakie en na operatieve verwijdering van de maag.

Verschijnselen

De verschijnselen van ijzergebreksanemie treden geleidelijk op en zijn algemeen van aard, zoals moeheid, slapte, een bleke gelaatskleur en bleek oogwit, hoofdpijn, een licht gevoel in het hoofd, kortademigheid, hartkloppingen, koude handen en voeten.

Daarnaast kunnen meer specifieke verschijnselen voorkomen, zoals een branderig gevoel op de tong, ontsteking van de mondhoeken, snel brekende haren en nagels, haaruitval, holle nagels, moeite met slikken en een vergrote milt).

Diagnose

De diagnose ijzergebreksanemie wordt gesteld op grond van de medische klachten en nader diagnostisch onderzoek.

Een bloedtest dient om het aantal rode bloedcellen te bepalen, het volume ervan (hematocrietwaarde), alsmede de concentratie van de pigmentcellen die voor het zuurstoftransport zorgen (hemoglobinegehalte) en het ijzergehalte van het bloed. Bij ijzergebreksanemie zijn de hematocriet- en hemoglobinewaarden verlaagd. Daarnaast kan van het zachte binnenste van de botten (het merg), waar de bloedcellen worden aangemaakt, een monster worden genomen (beenmergbiopsie) om onder de microscoop te worden onderzocht.

Om na te gaan wat de achterliggende oorzaak van de ijzergebreksanemie is, kan nog een aanvullende test worden gedaan, zoals onderzoek van de urine en van de ontlasting, terwijl ook de maag en de darmen in beeld kunnen worden gebracht.

Behandeling

Allereerst wordt de oorzaak van de ijzergebreksanemie bepaald en behandeld. In het geval van maagzweren krijgt de patiënt specifieke medicijnen.

Om het ijzergehalte weer op peil te brengen en de ijzerreserves aan te vullen, worden via de mond in te nemen ijzersupplementen gegeven. Deze moeten op een lege maag worden ingenomen om de opname ervan te bevorderen.

Als de patiënt niet in staat is ijzersupplementen via de mond in te nemen of deze niet verdraagt, worden ijzerinjecties gegeven. In ernstige gevallen kan een bloedtransfusie plaatsvinden om snel de goede hemoglobinewaarde te herstellen.

Preventie

Voeding dient altijd voldoende ijzer te bevatten. Rijk aan ijzer zijn bijvoorbeeld rood vlees, lever, eigeel, zeevis, schaal- en schelpdieren, groene bladgroente, noten en levensmiddelen waaraan ijzer is toegevoegd.

Mensen van wie de voeding niet voldoende ijzer bevat, moeten voedingssupplementen gebruiken.

Baby’s, kinderen, tieners en zwangere vrouwen lopen een verhoogd risico op ijzergebreksanemie.

Meer informatie

Informatie van de Crohn- & Colitis ulcerosa Vereniging (België)
www.ccv-vzw.be

Informatie van afdeling Hematologie van het AMC
www.hematologie-amc.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.