Bijbalontsteking

Bijbalontsteking

Een ontsteking van de bijbal (epididymis) wordt ook wel epididymitis genoemd. De ontsteking van de bijbal kan afzonderlijk optreden of in combinatie met een ontsteking van de zaadbal ofwel testis. Een ander woord voor zo’n laatste ontsteking is epididymo-orchitis. Soms zijn beide zijden ontstoken, maar meestal is de bijbal aan maar één zijde aangedaan.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaken

Een bijbalontsteking treedt meestal op bij seksueel actieve mannen. Bij mannen onder de leeftijd van 24 jaar is een bijbalontsteking zeldzaam. Bij kinderen wordt de ontsteking vaak veroorzaakt door een blaasontsteking. Infecties van de bijbal kunnen ontstaan als gevolg van ontstekingen van de prostaat en geslachtsziektes (SOA’s), zoals gonorroe en chlamydia.

Symptomen

De symptomen van een bijbalontsteking zijn onder meer:

  • Pijn bij het plassen.
  • Pijn in de balzak, de dijen of de onderbuik. De pijn kan verergeren bij persen of bij inspanning.
  • Zwelling en roodheid van de aangedane kant van de balzak.
  • Afscheiding uit de penis (een druiper).
  • Misselijkheid, braken, diarree en koorts.
  • Pijn tijdens de geslachtsgemeenschap of tijdens het klaarkomen. .

Diagnose

De diagnose bijbalontsteking wordt gesteld aan de hand van de klachten en een lichamelijk onderzoek. Urine- en bloedonderzoek kunnen een ontsteking van de blaas of de prostaat aantonen. Ook kan met behulp van urineonderzoek of een uitstrijkje uit de urinebuis de aanwezigheid van gonorroe of chlamydia worden onderzocht.

Met behulp van echografie kunnen veranderingen in de balzak worden opgespoord. Ook kan worden vastgesteld of er sprake is van pusophoping in de bijbal.

Behandeling

Een ontsteking van de bijbal als gevolg van een gonokokken- of chlamydia-infectie wordt behandeld met antibiotica die gericht zijn tegen de specifieke bacterie. De seksuele partner krijgt het advies om zich ook te laten behandelen.

Bedrust, plaatselijk koelen met koude kompressen en pijnstillers kunnen nodig zijn om de symptomen te verlichten. Soms helpt het om de balzak tijdens het rusten met een kussentje van watten te ondersteunen.

In ernstige gevallen van een bijbalontsteking kan het nodig zijn de geïnfecteerde bijbal operatief te verwijderen.

Complicaties

Een bijbalontsteking als gevolg van een gonokokken- of chlamydia-infectie kan leiden tot een ernstige beschadiging van de bijbal. Soms neemt het aantal zaadcellen af in het sperma, waardoor de vruchtbaarheid wordt verminderd.

Meer informatie

Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap
http://download.nhg.org/FTP_NHG/standaarden/FTR/AcuteEpididymitis_text.html

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.