Beschadiging van het binnenoor door hard geluid

Beschadiging van het binnenoor door hard geluid

Als gevolg van blootstelling aan hard geluid kan beschadiging van het gehoororgaan optreden. Deze beschadiging wordt ook wel akoestisch trauma genoemd.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Het geluid van krachtige en plotselinge explosies of vuurwapens kunnen het gehoor aantasten. In eerste instantie leiden deze harde geluiden meestal tot beschadigde trommelvliezen en vervolgens tot geleidings- en/of perceptiegehoorverlies. Deze vorm van doofheid wordt lawaaidoofheid genoemd. Geleidingsgehoorverlies is het gevolg van een belemmering in de overdracht van geluid van buiten- naar binnenoor. Perceptiegehoorverlies ontstaat door stoornissen van de gehoorzenuw, het slakkenhuis of de zenuwbaan naar de hersenen. De beschadigingen kunnen optreden als gevolg van één enkel hard geluid of door langdurige blootstelling aan lawaai.

Verschijnselen

De verschijnselen zijn gehoorverlies in één of beide oren en oorsuizen. Het gehoorverlies kan tijdelijk, waarbij herstel optreedt binnen een paar uur tot dagen, of blijvend zijn.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, het verhaal van de patiënt en de verschijnselen. Tevens wordt een lichamelijk onderzoek verricht. Mogelijke aanvullende onderzoeken zijn stemvorktesten en audiometrie, waarmee het type en de mate van gehoorverlies kan worden vastgesteld.

Behandeling

De behandeling is vooral gericht op het beschermen van het oor tegen verdere beschadiging, bijvoorbeeld door het dragen van oordopjes. De geleidingsdoofheid vermindert na verloop van tijd als gevolg van spontane genezing van het trommelvlies. De perceptiedoofheid kan echter onomkeerbaar zijn. Door het gebruik van een gehoorapparaat kan het restgehoor verbeteren.

Meer informatie

Informatie over plotselinge doofheid 
www.kno.nl

Informatie over oorsuizen 
www.kno.nl
nl.wikipedia.org/wiki/Tinnitus

Informatie over slechthorendheid en doofheid 
nl.wikipedia.org/wiki/Slechthorendheid
nl.wikipedia.org/wiki/Doofheid

Informatie over gehooronderzoek 
www.kno.nl

Informatie van de Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden ( NVVS) en Nederlandse federatie van ouders van slechthorende kinderen en van kinderen met spraak-taal moeilijkheden (FOSS) 
www.stichtinghoormij.nl/

Arymand, E. M., Bauer, C. (2001), Sensorineural hearing impairment, Alper, C. M., Myers, E. N., Eibling, D. E., Decision Making In Ear, Nose And Throat Disorder, W. N. Saunders Company, Philadelphia (Engels) 

Shulman, J. B., Lambert, P. R., Goohill, V. (2000), Acoustic trauma and sensorineural hearing loss, Canalis, R. F., Lambert, P. R., The Ear Comprehensive otology, Lippincott Williams and Wilkins, Philadelphia (Engels)

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.