Basketbal

Basketbal

Het doel van basketbal is om de bal door een ijzeren ring, de basket, van de tegenstander te gooien. En te voorkomen dat het andere team hetzelfde doet. De basket hangt op ongeveer drie meter boven de grond. De twee teams bestaan ieder uit vijf spelers en een aantal wisselspelers. Hier gaat het over de gezondheidsvoordelen en gevaren van basketball. Basketbal wordt zowel binnen als buiten gespeeld. Buitenbasketball heet ook wel streetbasketball of streetball. De ondergrond is binnen meestal van hardhout of kunststof. Buiten wordt op asfalt of beton gespeeld.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Gezondheidsvoordelen

Bij basketbal is balvaardigheid, snelheid, coördinatie, ruimtelijk inzicht en speltechnisch inzicht belangrijk. Daarnaast gaat het om plezier, competitie en teamverband. Basketbal is een snelle sport waarbij weinig gelegenheid is voor lichamelijk herstel. Daarom is een goede conditie belangrijk. 

Er zijn verschillende vormen van basketbal. Zo is er minibasketbal voor de allerkleinsten. Rolstoelbasketbal is voor mensen met een lichamelijke handicap.

Gevaren

Lichamelijk contact is verboden bij basketball. Dat betekent niet dat het niet voorkomt. Spelers duwen, houden elkaar soms vast en proberen de balans van de ander te verstoren. Dan is het blessurerisico het grootst. 

Blessures aan de enkel en de knie komen het meest voor. Bij de knie gaat het vaak om letsel aan de banden. Bij de enkel gaat het vaak om verzwikkingen. Door het contact met een tegenstander kunnen rib-, spierkneuzingen en spierscheuringen ontstaan. Meestal is dat in het bovenbeen, de lies of de knieholte. 

Mensen met verkorting van de liesspieren of bekkeninstabiliteit hebben vaker liesblessures. Ook vingerblessures komen vaak voor, zoals peesletsel of ontwrichting.

Voorkomen van blessures

Goede warming-up en cooling-down zijn belangrijk om blessures te voorkomen. Een brace dragen kan zorgen voor extra stabiliteit van de gewrichten. Maar de natuurlijke stabiliteit is het belangrijkst. Die ontstaat door trainen van kracht en coördinatie. Mensen die regelmatig blessures oplopen bij basketball, kunnen zich afvragen of het voor hen de juiste sport is.

Meer informatie

Nederlandse Basketball Bond 
www.basketball.nl/ 

Sportzorg 
www.sportzorg.nl/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.